Müügil amarant ehk rebashein

May 29, 2013

Amarant e rebasheinAmarant ehk rebashein on vana põllukultuur, mida on kasvatatud 8000 aastat ning ta on pärit Lõuna – Ameerikast. Sõna amarant tuleneb kreeka keelest, mis tähendab „mitte kunagi närbuv lill“. Vanade asteekide ja inkade jaoks oli rebashein üks põhitoit. Kahjuks hävitasid hispaanlastest vallutajad amaranti põllud, sama juhtus ka kinoa põldudega. Rebasheina kasulikud omadused ja kõrge toiteväärtus avastati uuesti alles hiljuti. Amarant on pikkade punaste õiekobaratega üheaastane rohttaim ning ta kasvab 30-90 cm kõrguseks. Amaranti seemneid toorelt ei sööda - neid tuleb enne tarvitamist keeta. Amaranti seemneid kuumutades toimivad nad nagu plaksumais. Amarant on valgu- ja mineraaliderikkam võrreldes teiste teraviljadega. Näiteks durumnisujahuga võrreldes on amarantis 4 korda rohkem kaltsiumi ja 2 korda rohkem rauda. Amarant sisaldab:

  • 14,4 g valku
  • 6,5 g rasva
  • 66,1 g süsivesikuid
Toiteväärtus 373 kcal 100 g kohta. Amarant sisaldab asendamatut aminohapet lüsiini, mis annab energiat ja tõstab organismi vastupidavust ning aeglustab vananemist. Lisaks on amarantis metioniini, magneesiumi, rauda, B vitamiine (B2, B3, B5, B6, B9) ja C vitamiini, niatsiini ja fosforit. Amaranti võib kasutada nagu kinoad või tatart. Rebashein sobib ka jahu jahvatamiseks. Rebasheina seemneid tuleb keeta ca 40 min, vett peaks olema 2-3 korda rohkem seemnetest. Keedetud amarant on välimuselt kalamarja moodi. Amaranti jahu taigen on veidi magus ning ei sisalda gluteeni. 500g amaranti hind on 3EUR.