Kas soja on ohtlik tervisele?

Segadusse ajav artikkel Delfis sojastTänane Delfi (27.04.2012) avaldas segadusseajava artikli “Neli toiduainet, mida tasub väiksema kaalu ja pikema eluea nimel vältida”, kus üheks ohtlikuks toiduaineks on nimetatud ka soja.

See artikkel on tõlgitud ühest väikese populaarsusega ingliskeelselt veebilehelt. Artikli autor kogemata pesuveega ära visanud ka lapse ehk siis soja.

Artiklis kirjutatakse nagu oleks soja kahjulik:

“Töödeldud sojatooteid, mis on sisuliselt enamik turul leiduvatest sojatoodetest, on töödeldud suhkru, naatriumglutamaadi (MSG) ja paljude teiste lõhna- ja maitsetugevdajatega, kuna looduslikud sojaoad ei oleks inimeste maitsele vastuvõetavad.”

Probleem ei ole sojas, vaid lisaainetes, mida osad toiduainetetootjad sojale lisavad ehk suhkur, lõhna- ja maitsetugevdajad värvained jne, mis kindasti ei ole tervislikud.

Kui võtate ükskõik millise äärmiselt tervisliku toidu ja rikastate teda ohtralt maitse, lõhna, e-ainetega jms, siis ongi loogiline, et ta ei ole enam tervislik. Süüdi ei ole siin tervislik toiduaine vaid need ained, mida talle lisatakse.

Eesti Sojaliit on propageerinud naturaalseid sojatooteid. 99% sojatoitude retseptides, mis oleme väljatöötanud sisaldavad soja naturaalsel kujul – isetehtud sojapiim, isetehtud tofu, okara jne.

Me oleme ka alati püüdnud toetuda teaduslikele uuringutele, toiduspetsialistide, toidutehnoloogide jt sel alal haritud spetsialistidele.

Eesti inimesed kes eelistavad Eestimaal valmistatud toiduaineid ei pea üldse muretsema. Eestis on 4 kohalikku ettevõtet kes valmistavad sojast toiduaineid või toidulisandeid:

Uus Algus – ei kasuta keemilisi maitsetugevdajaid,  vähesel määral on lisatud looduslähedasi säilitusaineid, kuna kaubandus nõuab pikemat realiseerimisaega.

JBB OÜ  – puhtad ja naturaalsed tooted, ei kasutata keemilisi lisandeid.

Woksmart Foods OÜ – mahe ja puhas keemilistest lisanditest.

Biolab – valmistab sojalpõhinevaid toidulisandeid erinevatele sihtgruppidele. Maitseainetena on kasutusel kas kakao naturaalne pulber või vaarikas – looduslähedane.  Osa lisatud vitamiinidest on sünteetilised, mis ei tähenda kunstlik, vaid looduslikust sünteesitakse puhas vitamiin 100%lt välja.

2 comments on “Kas soja on ohtlik tervisele?

Eerika on 27. aprill 2012 10:24

Hea jutt. Tanud selgituse eest. See Delfi artikkel oli toeliselt segadusseajav.

Uno on 27. aprill 2012 10:25

Tere, olen sojanautija ja see artikkel mida Delfi avaldas ajas ka mind segadusse. Praegu on asi selge, ei ole hullu midagi. Eestis on isegi hea elada, kuna kodumaised tootjad on tervislikumad kui Ameerika suurkorporatsioonid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

View Desktop Site