Sojaleivataigen

Mar 21, 2011

SojaleibVaja läheb:

  • Tavaline kokteiliblender
  • 3-4 kannutäie piima valmistamisest saadud okarat
  • umbes 1 kl linaseemneid (pool kogusest jahvatatult)
  • umbes 2 kl sojavadakut (tofu valmistamise ülejääk)
  • tumedat melassi (mett või tavalist siirupit)
  • 3-4 sl rukkilinnasepulbrit (linnasesiirupit)
  • maitse järgi soola
  • (jahvatatud koriandrit, köömneid, seesami-, päevalille- või chiaseemneid)
Pane pool linaseemnetest koos vadakuga blenderisse ja mikserda vedelaks. Lisa sool, melass ja muud maitseained. Sega suures kausis kokku okara ja blenderdatud segu. Lisa ka ülejäänud linaseemned. Lase taignal umbes tund paisuda. Testi taigna maitset, kui vaja, lisa melassi või soola. Kui soovid tumedamat „rukkileiba”, lisa juurde linnasepulbrit. SojaleivataigenVeereta taignast kanamunasuurused tükid, suru leivakesteks ja aseta ahjuplaadile küpsetuspaberile. Kui taigen tundub liiga vedel, lisa pisut riisijahu või jahvatatud seemneid. Võid iga pallikese eelnevalt seemnesegusse kasta ja siis lamedaks vajutada. Kui soovid, et leivakesed oleks ühesuurused nagu vabrikukaup, joonista hariliku pliiatsiga joogiklaasi abil sõõrid ette. Küpseta alguses u 150 C juures 10 minutit, seejärel keera temperatuur 180 C peale ja pruunista veel u 15 minutit. Võid leivakestel küpsetamise jooksul ka teise poole üles keerata. Lase valmis leibadel rätiku all jahtuda. Maitseb nii tofu kui ka muu leivakattega. Triinu Laanemäe