Toidukuivati – täiendavaid soovitusi

Toidukuivati osta siitMidzu toidukuivati võimaldab kuivatada lühemaks või pikemaks säilitamiseks kõiki toiduaineid, toorelt otse metsast, aiast, turult, poest või siis ette töödelduna, oleneb isetegija soovist ja fantaasiast. Kuivatada ei saa toiduõli ja kanamuna!

Ei tohi aga unustada, et toiduaine tuleb võimalikult kuivalt ja kindlasti jahutatult (kui on tegemist eelneva blanšeerimise, aurutamise ehk siis kuumtöötlemisega) restidele laotada.

Kui on tegemist suure veesisaldusega toiduainetega, näiteks erinevad seened, ploomid, viinamarjad, värske kurk koos seemnetega, õunapüree jne, siis:

1. Laotage kuivad toiduained ühe kihina restile

2. Sättige toidukuivati õhuavad nii, et niiskus kergemini väljuda saab kuivatist. Hoidke ”lahti” (mitte üksteise peale) kasutades algul 3-4 tundi madalamat temperatuuri .Seda aega ei saa minutilise täpsusega soovitada, sest toiduained on nii erinevad! Olge ise loovad ja väga ruttu leiate parima lahenduse! Näete, kuidas restile paigutatu hakkab tahenema.Siis võib temperatuuri hakata tõstma.

Näiteks viimased õunalaastud kuivatasin 50 kraadilise temperatuuriga 8 tunniga! Algul 4 –5 tundi hoidsin õhupilud “lahti”, siis paigutasin restid nii, et õhupilud olid “suletud”. Suuremate õunalaastude puhul tefleksit ei ole vaja kasutada, kuigi tefleks ei takista toidukuivatis õhu liikumist.

Õunte ja üldse puuviljade puhul arvestage, et magusad sordid kuivavad kiiremini! Kas koorida või mitte, see on maitseasi!

Valmidust saate määrata kahtluse puhul, kui murrate kuivatatud tüki/laastu pooleks ja niiskust ei eraldu. Laast võib nahkjas olla, ei pea krõbedaks kuivatama. Madalamal temperatuuril säilib hele värv ja maitse on suurpäraselt omane just sellele toidule.

3. Mida rohkem reste töötamiseks kasutate, seda rohkem eraldub niiskust ühel hetkel, eriti kuivatamise algul! Katsetage õhupilude paigutuse muutmisega!

4. Leidke toidukuivatile koht, kus kõigist külgedest on õhu juurdepääs vaba.

5. Ärge kiirustage, paremamaitselise ja loomuliku värviga toidu saate aeglsemal kuivatamisel.

6. Teflex kangast kasutada ainult alumisel restil. Siis ringleb õhk kogu masinas ringi ja temperatuur on ühtlane.

Antud soovitused kehtivad 3 restiga töötamisel.

Midzu toidukuivati ehk dehüdraatori soovitusi jagas Merike Tärk

Osta siit toidukuivati.

One comment on “Toidukuivati – täiendavaid soovitusi

Ireen on 12. detsember 2011 14:28

Tere,

Soetasin selle suve lõpul ka endale dehüdraatori. Lugesin täiendavaid soovitusi selle kasutamiseks ja ei saa aru 2. lõigus olevast soovitusest sättida õhuavasid. Õhuavadel ei ole ühtegi kinni-lahti liigutatavat osa, millega saaks neid sulgeda või avada. Palun täpsustust, millest jutt käib selles lõigus?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

View Desktop Site