Vanilliin: kas teadsite, et…

VanillikaunVanilliin on vanillist välja võetud üksainus komponent – ja see ainus tekitabki väga tugeva maitse vanillisuhkrus. Muud seal pole. Vanillisuhkur, nagu ta meil on saadaval, on valge suhkur ja vanilliin, mis on vanillist eraldatud.

Vanillikaun aga sisaldab üle kahekümne sellise aine, mis annavad imelisi varjundeid maitsetele. Vanilli-orhidee viljana tuntud vanillikaun läbib 9 kuulise fermenteerimise protsessi, mille käigus ta omandab sellise värvi ja maitseomadused – enne seda on ta roheline pikk kaun, nagu türgi oba.

Kes tahaks puhtamat varianti, siis soovitaks puhast vanillikauna ja hoida seda pruunis puhtas roosuhkrus mitu päeva, lõigates vanillikauna eelnevalt pikuti lõhki ja tõmmates “naha üle kõrvade”, ehk keerates sisemuse väljapoole.

Vanillikaunal või kuivatatud vanillipulbril ja vanillisuhkrul on sama vahe, nagu toorroosuhkrul ja valgel suhkrul.

Kaks peamist vanillikauna on meil saadaval: Vannilla Tahitiensis ja Vanilla Planifolia – viimane neist on suurem ja hinnatum. Sugulastaim muide banaaniga, mis samuti kuulub orhideeliste sugukonda, kuid on hiiglaslike mõõtmetega. Rohelist banaani saab ka samuti fermenteerida kui kellegi on tahtmist, aga siin lastakse ta küpseda ja süüakse niisama ära.

Vanillikaunad

Müügil on poodides puhast vanilli essentsi või vanilli õli, mida saab ka ise teha kui panna lahti lõigatud vanillikaun rafineeritud ja lõhnatusse toiduõlisse ca kuueks kuuks. Samuti on biomarketites müügil vanillikauna sisu pulbrit, see on kallis, aga väärt kraam.

Enn Kaljo

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

View Desktop Site