Kanepiseemneõli – aju, hormoonide ja naha magustoit

Sõnaga “kanep” seostub enamikule lugejaist ilmselt terav debatt selle üle, kas lubada selle uimastavat toimet omava taime seaduslikku kasutamist ning millised on sellest lähtuvad ohud ja võidud. Tegelikult oli kanep tuttav taim juba vanadele eestlastele, kes selle taime seemneid söögiks ära ei põlanud ning valmistasid kanepipiima, –putru ja –tempi. Tõsi, me räägime praegu siiski teisest kanepisordist, nimelt tööstuskanepist.

Viimase seemned ja neist valmistatav õli saavad tänapäeva inimese toidulaual regulaarselt kasutatuna olla suurepärasteks terviseparandajateks. 19. sajandi Ameerikas leiti kanepiõlist rohtu umbes saja haiguse ravimisel.

Kvaliteetse kanepiõli valmistamine on sama keeruline protsess kui hea veini valmistamine. Selle tarvis valitakse hoolikalt seemned, pressitakse külmpressimise teel ning pakendatakse tumedasse pudelisse, et õrnad koostisosad säiliksid.

KanepiõliHädavajalik toidulaual

Kanepiõlis on ülirohkelt (kuni 90%) inimese tervisele soodsalt mõjuvaid mono- ja polüküllastamata rasvhappeid. Kanepiõli on üks paremaid allikaid asendamatute rasvhapete ammendamiseks. Need on rasvhapped, mille tootmisega inimorganism iseseisvalt hakkama ei saa, ning tavapärase toiduga saadakse neid hädavajalikke rasvhappeid kahetsusväärselt vähe – iseäranis Põhjamaades, kus omega3 ja omega6 poolest rikas rasvane kala pole söögisedelis kaugeltki igapäevane. Kanepiõli võibki nende rasvhapete allikana võrrelda rasvaste merekaladega nagu sardiin või makrell. Seega on soovitav aju ja keha häireteta toimimiseks nimetatud rasvhappeid lisaks manustada. Toiduga või toidulisandina tarbituna ei jää need rasvhapped aga organismi niisama ladestuma, vaid keha kasutab neid rakkude tugevdamisel ning erinevate vajalike biokeemiliste ühendite tootmisel.

Teada on, et polüküllastumatud rasvhapped omega3 ja omega6 – ja kanepiõlis on neid kordades rohkem kui oliiviõlis, koguni 84 protsenti – toidavad suurepäraselt inimaju, vältides muuhulgas ka stressi, keskendumisraskuste, ülepinge ja kurnatuse teket. Seega on kanepiõlist tõhusalt abi kevadväsimuse ilmingute seljatamisel.

Abiks emadele

On tõendeid, et omega rasvhapped hoiavad ohjes laste hüperaktiivsust. Asendamatud rasvhapped peaksid juba ennetavalt olema kohutuslikuks komponendiks lapseootel ja imetavate naiste toidusedelis, sest aitavad positiivselt kaasa loote ja imiku kesknärvisüsteemi ning aju arengule. Kanepiõlis leiduv haruldast omega 6 gammalinoleenhapet soovitavad spetsialistid tarbida juba raseduse planeerimisel, kuna sel on emaka tekstuuri parandav toime.

Naistele on kanepiõlist abi ka muudel eluperioodidel kui emadusega seonduv. Kuna tegu on prostaglandiini nimelist hormooni mõjutava õliga, on sellest abi menstruaaltsükli reguleerimisel, PMS–sündroomi leevendamisel ning “päevadega” kaasnevate valude taltsutamisel.

Ennetab südamehaigusi ja aeglustab vananemist

Omega3 rasvhapped omavad otsustavat toimet südame– ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel: need alandavad vererõhku, hoiavad ära trombide tekke, muudavad veresoonte seinad elastsemaks ning parandavad vere hüübivust. Omega3 peetakse looduslikuks rasvapõletajaks, need mõjutavad rasva tootvaid rakke oma tegevust lõpetama. Kanepiseemnetes sisalduv valk teeb need ideaalseks proteiiniallikaks ka taimetoitlastele, asendades edukalt loomseid valke.

Olles rikas ka mitmete oluliste vitamiinigruppide poolest (A–, B–grupi vitamiinid, samuti C–,D– ja E–vitamiin) omab kanepiõli imelist mõju nahale, lükates edasi naha vananemisilminguid ning leevendades nahapõletiku või allergilise lööbe korral sügelust ja kuivust. Ka akne– või kõõmaprobleemide korral tasub abi otsida kanepiõlist. Peale selle sisaldab kanepiõli ainukesena toiduõlidest 1,5-6% gammalinoleenhappeid, mis omavad positiivset toimet põletikele, allergiatele ja immuunsüsteemi häiretele.

Kanepiõli sisaldab ohtralt klorofülli – rakkude hingamist soodustavat, immuunsüsteemi tugevdavat ja põletikuvastast toimet omavat antioksüdanti, mis muuhulgas aitab seedetrakti kaudu välja viia kahjulikke jääkaineid.

KanepiõliSalatisse või otse ihule

Meeldiva pähklise maitsega kanepiõli asendab hästi võisilma pudrul, kuid klapib kastmena salatite ja pastaga, samuti võib seda segada smuutidesse. Praadimiseks kanepiõli ei sobi – kuumus hävitab selle positiivsed omadused.
Lisaks vanadele eestlastele on kanepiseemneid toiduainena mõistetud kasutada mitmel pool maailmas. Hiinas süüakse röstitud kanepiseemneid, slaavi rahvatraditsioonis hinnatakse kõrgelt kanepivõid, paljudes Aasia riikides tehakse teraviljade ja kanepijahu segust mitmesuguseid küpsetisi või lisatakse õli- ja valgurikast kanepimassi teistele toiduainetele, et suurendada nende toiteväärtust. Küpsetiste ja pastatoodete kõrval on kanepiseemneid kasutatud isegi õllevalmistamisel. Pärast avamist soovitatakse kanepiõli pudelit hoida külmkapis.

Lisaks suu kaudu manustamisele võib seda julgelt kasutada kodukosmeetikas – näiteks meigijääkide eemaldajana, kehaniisutajana ning massaažiõlina. Paar tilka kanepiõli pärast duši all käiku kehale määrituna jätab maha meeldivalt pehmeks.

Pole juhus, et kanepiõli lisatakse šampoonidele, seepidele ja teistele kehahooldustoodetele – selle rasvhappeline koostis tagab suurepärase imendumise.

Kvaliteetset külmpress kanepiõli, mis on Eestis villitud, müüb Sojapood.ee. 250ml hind on ainult 6EUR.

Osta siit – kanepiõli

Klorellat kiidab ka dr Oz.

Klorellal on palju unikaalseid omadusi, mille üle on teadlased umber maailma arutanud. Klorella kasvab neljakordseks ööpäeva jooksul ja kasvab kiiremini kui ükskõik milline inimesele tuntud taim. Kui Klorellat kasutada, siis kiireneb kudede uuenemine väga kiiresti. Heade bakterite, eriti Lactobacilliuse hulk kasvab kiiresti, isegi neljakordistub, immuunsüsteemi tegevus paraneb ja keha võitleb paremini vabade radikaalidega. Klorella aitab isegi parandada juba kajustatud närvikudet ja seda ongi kasutatud Alzheimeri ja Parkinsoni tõve puhul.

Klorella sisaldab ka chlorofyllaasi ja pepsiini –nimelisi seedeensüüme, mis mängivad olulist rolli meie ainevahetuses ja toidu lõhustamises, kuid pastöriseeritud ja külmkuivatuse teel ei pruugi neid ensüüme sellisel kujul enam säilida.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZQoDdU1sIFo

Osta siit – klorella

Klorella puhastab meie organismi

KlorellaKlorella rakkudel on imeline võime siduda kudedesse ladestunud raskmetallide molekule ning juhtida need kehast välja. Häid tulemusi on saadud ka selliste ohtlike raskmetallide puhul nagu kaadmium, elavhõbe, alumiinium ja plii, mis kahjustavad elusorganisme juba väga väikese koguse korral.

Tänu võimele puhastada kudesid toksilistest raskmetallidest peetakse klorellat üheks kasulikumaks nn supertoiduaineks.

Lisaks aitab klorella vabaneda pestitsiidi- ja ravimijääkidest ning teistest kahjulikest ainetest. Klorella suudab siduda ka radioaktiivseid isotoope. Lugege edasi siit.

Osta siit- klorella

 

Müügil klorella

Klorella - chlorellaKlorella on üks kasulikumaid ja ka levinumaid väetoite maailmas. Klorella e chlorella on üherakuline magevee rohevetikas, mis sisaldab rohkelt klorofülli, proteiini ja vitamiine, ning märkimisväärselt rauda ja kaltsiumi.

Klorella nimi tuleneb suurest klorofülli sisaldusest – 3-5%, seda on rohkem kui ühelgi teisel taimel. Klorella püüab kinni raskemetalle ja aitab neid kehast eemaldada (uraani, baariumit, plutooniumit, dioksiine, elavhõbedat ja kaadmiumi).

Klorella 200g hind on 15 EUR.

Osta siit – klorella

Mida sisaldavad basiiliku seemned?

Basiiliku seemned sisaldavad rohkem valku ja vähem kaloreid ning lipiidide võrreldes goji marjade ja chia seemnetega.

Tänu suurele kiudainete sisaldusel tekitavad nad täiskõhutunde pikaks ajaks ning vähendavad mürkide imendumist soolestikus.

Basiiliku seemned100g vürtsbasiiliku seemneid sisaldab:

Energia: 975 kJ / 233 Kcal
Valgud: 23 g
Süsivesikud: 48 g
Rasv: 4 g

Vitamiin A: 744IU
Vitamiin B6: 1.34mg
Vitamiin E (alfa-tokoferool): 10.7mg
Vitamiin K: 1714.5 mcg
Vitamiin B1: 0.08 mg
Vitamiin B2: 1.2mg
Vitamiin B3: 4.9mg
Vitamiin B5: 0838 mg
Vitamiin B9: 310 mcg

Betaiine: 16.1 mg
Kaltsium:2240 mg
Raud: 89.8 mg
Magneesium: 711 mg
Fosfor: 274 mg
Kaalium: 2630 mg
Naatrium: 76 mg
Tsink: 7.1 mg
Vask: 2.1 mg
Mangaan: 9.8 mg
Seleen: 3 mcg

Riisi toorpiim – retsept

Riisi toorpiimSelle riisipiima maitse oleneb riisisordist ja riisi ning vee vaheorrast. Leotage riisi ca 8-10 tundi ehk terve öö. Soovitame kasutada täistera mahedat riisi, kuid eks igaüks võib katsetada ka teiste riisisortidega.

Maitsestada võite juba kohe algul, kui panete riisi ja vee piimamasinasse. Riisipiima maitsestamiseks sobivad näiteks
banaan, vanilliõli koos stevia või muu magusaga. Soovikorral võite blenderdada ka teist korda. Veekogust võite ise  valida omal soovil ja samuti vee temperatuuri. Ärge päris keevat vett kasutage, sest siis riis paisub.

Basiiliku kasvatamine

Basiiliku kasvatamineBasiilik on väärtuslik maitsetaim, mida on lihtne ka ise kasvatada Sojapoes müüdavatest vürtsbasiiliku seemnetest. Basiilik paljudes köökides asendamatu maitsetaim. Kõige parem on basiilik värskena, kuid kasutatakse ka kuivatatult, ning nüüd on väetoiduna saadaval ka vürtsbasiiliku seemned, mis koguvad Euroopas kiiresti populaarsust.

Basiiliku kasvatamine on lihtne – ta tahab kasvamiseks valgust, soojust ja ei salli tuult. Basiilik sobib ideaalselt ka toas kasvatamiseks. Väike must basiiliku seeme tahab idaneda valguse käes, seega ei ole soovitav katta teda mullaga, kuid võite külvile panna õhukese kihi liiva. Reeglina seeme tärkab ühe kuni kahe nädalaga. Peale esimeste pärislehtede ilmumist võite taimed istutada eraldi pottidesse. Kui basiilikul on juba kaks-kolm lehepaari võite näpistada ladva ära, nii haruneb basiilik paremini.

Chia seemnete võrdlus linaseemnetega

Chia seemnedChia seemnetes on 64 % omega-3 ja 19% omega-6 rasvhappeid. Võrdluseks, linaseemnetes on need arvud vastavalt 58 % ja 15 %. Kahtlemata on nii chia- kui ka linaseemned suurepärasd omega-3 allikad, kuid chias on kõrgem mineraalainete sisaldus – nad sisaldavad 631 milligrammi kaltsiumi ja 466 mg magneesiumi 100 grammi seemnete kohta (linaseemnetes on vastavalt 199 mg kaltsiumi ja 362 mg magneesiumi). Kui süüa päevas üks supilusikatäis Chia seemneid, saab sellest 100 mg kaltsiumi ja 70 mg magneesiumi, mis on üsna arvestatav kogus.

Nii chia seemned kui ka linaseemnetes on palju kiudaineid ning kõrge valgusisaldus. Chia seemned sisaldavad 20 % valke, mis on paljude teraviljadega võrreldes palju kõrgem protsent. Näiteks riisis on ainult 7 % valke, kaerahelvestes aga 17 %.

  Chia seemned (100 g ) Linaseemned (100 g)
Omega-3 64 % 58 %
Omega-6 19 % 15 %
Kaltsium 631 mg 199 mg
Magneesium 466 mg 362 mg

Võrreldes linaseemnetega ei sisalda chia seemned selliseid antitoitaineid nagu glükosiidid, trüpsiini inhibiitorid ja fütaadid. Kuna chia seemned on linaseemnetega võrreldes parema koostisega, võib neid süüa korraga rohkem. Chia seemnetes on kõrgem antioksüdantide sisaldus, mistõttu nad säilivad ligi 4-5 aastat.

Osta siit – chia seemned

Külmpress kanepiõli osta siit

KanepiõliKanepiõli on erilise biokeemilise koostisega, ta sisaldab ülipalju ehk kuni 80% meie tervisele hästi mõjuvaid mono- ja polüküllastamata rasvhappeid, mis on tuntud ka oomega-3- ja oomega-6-rasvhapetena.

Kanepiõli rasvhappeline koostis soodustab selle tungimist naharakkudesse ja tagab nende toite. Seetõttu on kanepiõli ka hea nahahooldusvahend.

Külmpress kanepiõli sisaldab rohkesti vitamiini E eri vorme ja palju vitamiini A. Supilusikas kanepiõli sisaldab ca 20mg vitamiini E, mis kaitseb rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Lisaks vajab meie keha vitamiini E ka ainevahetusprotsessides ja tal on oluline roll immuunsüsteemi toimimisel. Täiskasvanud inimese soovitav E vitamiini päevane soovitatav E vitamiini kogus on 15 mg.

Kvaliteetne külmpress kanepiõli on 250ml klaaspudelites hinnaga 7EUR.

Osta siit kanepiõli

Maarjaohakas maksahaiguste vastu

MaarjaohakasMaarjaohakas on pärimuste järgi “neitsi Maarja kingitus”. Maarjaohakas suurendab maksa vastupanuvõimet, tugevdab sapi moodustumist ja eritumist ja mõjub hästi seedetraktile.

Maarjaohakas mõjub hästi maksapõletiku korral, mis on tingitud:

  • viiruslikust hepatiidist
  • alkoholi liigtarvitamisest
  • liigsöömisest tingitud maksatsirroosi puhul

See taim soodustab tõhusalt maksa taastumist ja soodustab maksa innervatsiooni. Innervatsioon on mistahes organi või koe varustamine närviimpulssidega närvirakkude ja närvikiudude kaudu, tagades nende ühenduse kesknärvisüsteemiga.

Lisaks aitab maarjaohakas maksa tervendada kollatõve puhul, ravimitest või mürkidest tekkinud kahjustuste puhul (ka radiatsioonist tingitud kahjustused).

Maks on kõige suurem seedenääre ja organismi kõige suurem siseorgan kaaluga ca 1,5kg. Maksa nimetatakse organismi laboratooriumiks, kus muudetakse mürgised ühendid kahjututeks ja mis seejärel erituselundite kaudu kehast eemaldatakse. Kõigist jääkainete eemaldamises osalevatest elunditest on just maks seotud mürkainete kahjutuks tegemisega. Maks paikneb kõhuõõne paremas pooles vahelihase all.

Osta siit – maarjaohaka seemne jahu

Maarjaohakas näeb välja nii:

no images were found

 

Basiilik – imeline supertoit

Vürsbasiiliku seemned – ocimum basilicum – on toitaineterikkad ja tugevad antioksüdandid.

Basiilik

Vürtsbasiiliku seemneid peetakse pühaks toiduks mitmetes Aasia maades. Nad on väga populaarsed Indias, Indoneesias ja Taiwanis. Seemned on kasvatatud pestitsiide kasutamata Indias. Basiiliku seemned on gluteiinivabad.

100g sisaldab energiat 975 KJ / 233 Kcal

  • Valgud: 23g
  • Süsivesikud: 48g
  • Rasvained: 4g

Vürtsbasiilku seemned on musta värvi, väiksemad kui riisiterad ja natuke suuremad kui chia seemned. Basiilik ongi pärit algselt Aasia troopilistest rajoonidest ja seda on seal kasvatatud üle 5000 aasta.

Basiiliku seemnete kasulikud omadused:

  • Seemnete leotamisel tekkiv geel on pehmendava ja rahustava toimega limaskestadele. Lisaks leevednab kõhulahtisust ja kõhukinnisust.
  • Basiiliku seemneid võib kasutada söögiisu vähendajana dieedil olles või paastuajal. Seemned sisaldavad vähe kaloreid kuid on toitainerikkad.
  • Basiiliku seemned on sarnased chia seemnetele. Ka basiiliku seemned aeglustavad kehas süsivesikute ümbertöötlemise protsesse, mis aitavad hoiab kauem täiskõhu tunnet.
  • Basiiliku seemned aitavad eemaldada mürke soolestikust ja hoiavad eemale südamehaigusi alandades kolesteroolitaset veres.
  • Lisaks hoiavad nad eemal hingamisteede haigusi, leevendavad stressi ning on tõhusad naha infektsioonide ravis.

Võite segada müslisse, jogurtisse, salatitesse smuutidesse või suppidesse. Hästi sobivad ka leiva-, saia- või koogitaigna sisse segada. Mõningates retseptides sobib neid kasutada ka kui muna asendajaid. Hind: 200g – 4EUR.

Lutsern – mis see on?

Lutsern e alfalfaLutsern ehk alfalfa on liblikõieliste sugukonda kuuluv rohttaim. Lutserni perekonnas on ligi 100 liiki. Kõige rikkalikumalt on lutsern esindatud Vahemeremaades.

Lutsern on üldiselt madal roomav taim, mis meenutab ristikheina, aga on nuttidega nagu takjas. Harilik lutsern kasvab ligi meetrikõrguseks ja puislutsern on põõsas. Lutsern omab võimsat juurestikku – hariliku lutserni juur tungib kuni 10 m sügavusele pinnasesse, samas enamikul liikidel on peajuur nõrgalt arenenud.

Lutsern avaldab tervendavat toimet järgnevatel juhtudel:

  • südame-veresoonkonna haigused
  • haavandtõved ja tsüstiidid
  • aneemiad
  • hemorraagiline sündroom
  • allergiad, tuberkuloos ja ülemiste hingamisteede haigused
  • nahahaigused – rasupunnid, seenhaigused
  • hammaste ja igemete haigused (kaaries, paradontoos jt)
  • reuma ja podagra ning radikuliit
  • neerude põletikulised protsessid

Imetoit kinoa

ÜRO kuulutas 2013 aasta rahvusvaheliseks kinoa aastaks.

Kinoa ehk hanemaltsKinoa e tšiili hanemalts on üks väärtuslikemaid supertoiduaineid, mis on kogu maailmas leidnud laialdast ja mitmekesist kasutust igapäevase toidulaua rikastamisel. Oskus valida tervislikku ja enda jaoks sobivat toitu on oluline kõigi jaoks. Toitumine, nagu ka meie eluviis, määrab selle, millised oleme paljude aastate pärast.

Kinoa looduslikuks kasvupiirkonnaks on Andide mäestik Lõuna-Ameerikas. Kinoa oli mitmeid tuhandeid aastaid tagasi üks inkade ja asteekide põhitoiduainetest. Hispaania konkistadooride saabumisega Lõuna-Ameerikasse tegi kinoa kasvatamine läbi 400 aastat kestnud taandarengu. Meie päevil kasvatatakse kinoad Peruus, Tšiilis ja Boliivias, rangelt järgides ökoloogilisi nõudeid.

Kinoa, nagu ka amarant (rebashein) ja metsik riis, ei ole botaanilisest seisukohast teravili, vaid söödavate seemnetega rohttaim, mille seemneid kasutatakse toiduks samamoodi nagu teravilja.

Mida kinoa sisaldab

Kinoa on rikas kvaliteetsete toitainete poolest, see on tervislik alternatiiv nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögiks ning sellest saab valmistada nii magustoite kui ka väikelastetoite.

Kinoa sisaldab 12–18% rohkem valku ja rauda kui ükskõik milline teravili. Kinoas on ideaalses vahekorras asendamatuid aminohappeid, mis on vajalikud rakkude arenguks. Pool tassitäit kinoaseemneid annab lastele vajaliku päevase valgukoguse.

Kinoa on rikas mangaani, magneesiumi, kaaliumi, fosfori, vase, tsingi, E- ja B6-vitamiinide, antioksüdantide ja kiudainete poolest. Kaltsiumit on temas rohkem kui lehmapiimas, ning võrreldes teiste teraviljadega on kinoas kõige enam küllastumata rasvhappeid ja kõige vähem süsivesikuid. Kinoa glükeemiline indeks (GI) on väike, mis tähendab, et suhkur imendub verre aeglaselt ega tekita veresuhkrutaseme kõikumisi.

Kinoa

Kinoa kasutamine

Kinoad on lihtne toiduks valmistada, see on kergesti seeditav ega tekita rasket täiskõhutunnet.

Kinoa ei sisalda gluteeni, kolesteriini ega transrasvu.

Eriti hästi sobib kinoa toiduks veganitele ja taimetoitlastele, noortele, eakatele ning füüsiliselt aktiivsetele inimestele, aga ka seedeprobleemidega inimestele ning tsöliaakia- ja diabeedihaigetele.

Enne toiduks tarvitamist soovitatakse kinoaseemneid veega loputada, et eemaldada mõrkjat, saponiini sisaldavat õietolmu.

Kinoad on lihtne keeta (nagu riisi), võttes üks osa seemneid ning kaks osa vett või puljongit – keemisaeg on vaid 15 minutit. Süüakse nagu putru, vastavalt maitsele erinevate lisanditega.

Ideaalne lisand liha- ja kalatoitudele, võib lisada ka salatitesse. Samuti võib kinoad lisada suppidele ning küpsetistele. Enne toidu valmistamisel võib kinoad pannil praadida või ahjus kergelt küpsetada. Maitsva ja omamoodi pudru saamiseks võib kinoad keeta ka mahlas, samuti saab sellest valmistada mitmesuguseid magustoite. Kinoa seemneid võib jahvatada peeneks, aga lisada võileibadele või salatitesse ka tervelt.

100g kinoa energeetiline väärtus on 374 kcal ja ta sisaldab:

  • valku – 13 g
  • kiudaineid 4,2 g
  • kaaliumi 740 mg
  • fosforit 410 mg
  • magneesiumi 210 mg
  • kaltsiumi 60 mg
  • rauda 9 mg

Spirulina pulber

Spirulina pulberSpirulina sisaldab kehale tähtsaid mineraalaineid sh seleeni ja kaltsiumit ning suure hulgal aminohappeid (metioniini, tsüsteiini). Samuti harvaesinevat fükosüaniini nimelist polüpeptiidi, mis aitab puhastada maksa ja närvisüsteemi kahjulikest mürkainetest. Fükosüaniin on sinise värvusega pigment, mida ei leidu teistes taimedes.

Teadlased peavad spirulinat üheks parimaks vahendiks keha puhastamisel raskemetallidest (näiteks elavhõbe, kaadmium, plii, arseen) just detoksifikatsiooni omaduste tõttu. Spirulina sisaldab rohkelt B-rühma vitamiine, beetakaroteeni, E- ja K-vitamiini.

Suur osa merevetikatest sisaldab suurel hulgal asendamatuid aminohappeid ja need aineid on eriti tähtsad keha optimaalse tegevuse jaoks. Rasvhapped hoolitsevad raku seinte koospüsimise eest ja on tähtsad põletike ärahoidmisel.

Spirulina on rinnapiima järel parimaks GLA (gamma-linoleenhape) allikaks, mis on äärmiselt vajalik närvisüsteemile. GLA parandab naha heaolu ja võib ära hoida allergiate teket.

Spirulina on hea antioksüdantide allikas ja kui tarvitame piisavalt spirulinat, siis see kaitseb meid ka liigsete UV-kiirte eest.

Spirulina tähtsamad antioksüdandid on:

  • Beetakaroteen (ja veel sada karotenoidi)
  • Klorofüll ehk leheroheline
  • Zeaxantiin (äärmiselt tähtis antioksüdant nägemisvôime parandamiseks)
  • Superoksiiddismutaas (SOD) (metaboolne ensüüm)
  • Fükosüaniini -nimeline eksootiline sinirohe pigment

Spirulina toetab vôimsalt immuunsüsteemi ja peaasjalikud fütotoitained on:

  • Beetakaroteen
  • Lipo-polüsahhariidid (LPS)
  • Sinirohekas värvipigment (fükosüaniin)

Spirulina teaduslikud uuringud algasid 1960. aastatel, aga tegelik läbimurre tuli 1970. aastatel kui teadlased avastasid spiruliina suure proteiini kontsentratsiooni. Spirulina toitainete rikkust kinnitab ka see, et NASA on valinud selle astronautide toidulisandiks.

Spirulina on turvaline nii inimestel kui loomadel ning loomadel tehtud katsetega on leitud, et see on ka turvaline raseduse ajal.

Spirulina pulber maksab 12 EUR ja on 200g suuruses pakis.

Osta siit – spirulina pulber

Mungoa supp

Mungoa suppVaja läheb:

  • 50g Munguba
  • 1 väike porgand
  • 1/2 naeris
  • 50g kõrvitsat
  • 1 viil porrut
  • 2 spl Amaranti
  • näputäis soola
  • pisut oliiviõli

Valmistamine: Midzu taimse piima masinaga

Hakkige köögiviljad peeneks ja asetage need masinasse. Lisage eelnevalt paar tundi leotatud mungoad. Lisage vett kuni 1,2 liitrit. Valige “Soup” programm ja käivitage masin. Kui programm on lõppenud, kasutage püreestamiseks programmi “puuvilja / köögivilja mahl” või saumikserit.
Maitsestage soola ja oliiviõliga.

Kamuti ja kõrvitsa supp

Kamuti-kõrvitsa suppVaja läheb:

  • 3 sl kamuti teri
  • 1 porgand
  • 120g kõrvitsat
  • 1 küüslauguküüs
  • näputäis soola
  • pisut oliiviõli

Valmistamine:  Midzu taimse piima masinaga

Viilutage porgand ja kõrvits ning pange need masinasse. Lisage küüslauk ja eelnevalt leotatud kamut (6-10 tundi leotamiseks). Lisage vett kuni 1,2 liitrit. Valige “Soup” programm ja käivitage masin.

Kui programm on lõppenud, maitsestage soola ja oliiviõliga. Kui supp on valmis ja soovite püree konsistentsi muuta, valige “Puu / köögiviljamahla“ programm või kasutage saumikserit.

Head isu!

Müstiline B17 vitamiin

Vitamiin B17 ehk amügdaliinRahvasuus tuntud vitamiin B17 ehk amügdaliin on aine, millele on omistatud vähiravi omadused. Lisaks vähirakkude hävitamisele on sellel veel vererõhku alandav ja valuvaigistav toime. Hiina meditsiini praktikud kasutavad seda ka hingamisteede haiguste, nt bronhiidi ja emfüseemi ravis. Saksamaal on kasutatud vitamiini B17 reumaatiliste haiguste ravis, USAs aga on see käibel vererõhu alandajana.

Vitamiin B17 ehk amügdaliin esineb 1200 taimes, eriti aga puuviljade, nt aprikoosi seemnetuumades, kus selle sisaldus on kuni 5%.

Esimesena sünteesis amügdaliini Dr Ernst T Krebs Jr., tuntud biokeemik 1950ndail. Vitamiin B17 on kasutusel ühe vähiravi komponendina paljudes alternatiivsetes vähiravikliinikutes Hollandis, Austrias, Suurbritannias, Saksamaal, Kanadas, Mehhikos jpt. Viimasel ajal on ka mõned traditsioonilise meditsiinini kliinikud USAs amügdaliini kasutusele võtnud.

Mis on vitamiini b17 puhul müstilist?

Amügdaliin sisaldab tsüaniidi ja seetõttu on seda tembeldatud mürgiseks – nagu ka aprikoosiseemneid, õunaseemneid jne. USA ravimifirmad on teinud mitmeid uuringuid amügdaliini kohta, kuid kõik need on seni salastatud. Samas on üks maailma üks tuntumaid alternatiivmeditsiini kliinikuid Oasis of Hope USAs kasutanud amügdaliini edukalt kümnete tuhandete patsientide peal juba ligi 50 aastat.

Amügdaliini peab tavamedistsiin mürgiseks, kuid amügdaliini kohta on avaldatud ainult üks uuring, mis viidi läbi Mayo kliinikus ning kolmes teises onkoloogiakeskuses USAs. Tulemused avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine ja see uuring ei leidnud amügdaliinil mingit mõju. Seda uuringut on kritiseeritud palju, kuna see ei olnud läbi viidud vastavalt standarditele – puudus kontrollgrupp, ei olnud kaasatud oma ala spetsialiste.(NEJM) 1982.

Kuidas vitamiin B17 ehk amügdaliin toimib?

Amügdaliini molekulVitamiini B17 molekul sisaldab kaks osa glükoosi (suhkrut), ühe osa bensaldehüüdi ja ühe osa tsüaniidi. Ained on lukustunud olekus nagu näiteks keedusoolas, mis sisaldab naatriumi ja kloori.

Vitamiin B17 molekuli suudab lahti lukustada ja tsüaniidi vabastada ainult ensüüm nimega beta-glükosidaas. Kui B17 vee juuresolekul selle ensüümiga kokku puutub, vabanevad mõlemad mürgised ained – tsüaniid ja bensaldehüüd.

Seda lahtilukustavat ensüümi esineb vähirakkude juures, kus seda on väga suures koguses võrreldes tavaliste ehk tervete rakkudega. Vitamiin B17 lukustub lahti vaid vähirakkude juures ning vabastab mürgid, hävitades seeläbi vähirakke.

Kuidas terved rakud puutumata jäävad?

Terved rakud sisaldavad ensüümi rodanees, millel on võime neutraliseerida tsüaniidi, muutes selle kehale kasulikeks kõrvalsaadusteks. Rodaneesi on suurtes kogustes igas keha osas, välja arvatud vähirakkudes, mis seetõttu on kaitsetud.

Amügdaliin - kuidas toimib
Tavalised rakud toituvad oksüdatsioonist, mis on mitmeetapiline protsess ja mille tagajärjel moodustub lõpp-saadustena peamiselt süsihappegaas, vesi ja ammoniaak, mis organismist väljutatakse. Vähirakud toituvad aga suhkru käärimisest. Tavaliste ja vähirakkude erinevus on seetõttu väga suur. Tavalistele rakkudele annab energiat hapniku gaas. Vähirakud saavad aga energiat glükoosi kääritamisest, mis on madalamate eluvormide energia allikas. Glükoosi kääritamine toimub samuti näiteks alkohoolsete jookide valmistamises.

Teine mürgine aine, mida vitamiin B17 sisaldab, oksüdeerub tavaliste rakkude juures tänu hapnikule ning muutub kahjutuks bensoehappeks. Bensoehappel on reumavastane, antiseptiline ja valuvaigistav toime.

See võib võib selgitada ka seda, miks vitamiin B17 kaotab valu arstimite abita. B17 vabastab vähirakkudega kokkupuutel bensoehapet otse vajalikku kohta, ujutades vähikolde üle loodusliku valuvaigistiga.

Kui tsüaniid puutub kokku tervete rakkudega, muutub ta rodaneesi ja väävli abil tiotsüanaadiks. Tiotsüanaad on tuntud loodusliku vererõhu reguleerijana. Lisaks aitab see toota vajalikku B12 vitamiini.

Kolmandaks positiivseks vitamiini B17 järelmõjuks on hemoglobiini ehk punaste vererakkude paljunemise ergutamine.

Kas vitamiin B17 ehk amügdaliin on mürgine?

Ei, see ei ole mürgine. See on sama mürgine kui tavaline keedusool või vesi. Tsüaniid ja ka bensaldehüüd on tõesti eraldi mürgised, kuid amügdaliinis, nagu mainitud, on need lukustunud olekus ja seetõttu ohutud.

Aprikoosiseemnete ekstrakti (sisaldab 250mg amügdaliini) koos Reishi seene ja C-vitamiiniga müüb Eestis ametlikult Sojapood.ee. Tegu on toidulisandiga ja seetõttu on soovitav enne kasutamist konsulteerida oma tervisenõustajaga.

Osta siit – vitamiin B17 ehk amügdaliin

Allikad: vitamin-b17.euworldwithoutcancer.org.uk

Kutsume Haabersti tervisepäevale

Haabersti Tervisepäev 2013Laupäeval, 9. märtsil toimub TERVISEPÄEV Haabersti Vaba Aja Keskuses (Ehitajate tee 109a/2)

Tervisepäeval kavas:

III korruse suures saalis ja koridorides

11.00-16.00 Tervisemess.

Tervislike toiduainete degusteerimine ja müük.

Erinevate tervisetoodete ja –teenuste tutvustused, tervisenäitajate mõõtmised ja analüüsid ning nõustamine. Kohal on: Järveotsa Perearstikeskus, Trihholoogia Keskus, Zepter Eesti OÜ, Organismi diagnostika, Sirowa Tallinn AS, Loodustoode Ltd, Eesti Sojaliit, Tsuburka mahetalu, Deniels ja Ko, Dermoshop OÜ jt

NB! 14.00 on tervisemessil suur loosimine aktiivsetele osalejatele. Olge kohal!

III korruse väikeses saalis

11.15-14.30 Terviseseminar „Tervis meie kalleim vara!“

11.15 „Miks inimesed upuvad?“ – Gert Teder, MTÜ Selts Eesti Vetelpääste

12.00 „Kuidas ennetada nahavähki?“ – Dr Diana Ingerainen

13.00 „Tervislik toitumine” – Õnne Kahm, Zepter OÜ konsultant.

III korruse treeningsaalis

14.30-16.00 Aime Klubi Pilatese ja Shindo treening (treener Aime Jaanisoo)

Pilates on lihtne ja tõhus treening. Trennis on nii venitust kui ka süvalihaste treeningut, lisaks põhikavale õpitakse “5 tiibetlase” harjutusi. Trenn lõppeb Shindo venitus- ja lõõgastusharjutustega, et lõdvestada lihaseid ja avada energiakanalid. Täpsem info: http://www.aimeklubi.ee/

Õismäe ujulas (II korrus)

12.15 ja 14.30 basseiniseansid

MTÜ Selts Eesti Vetelpääste – vetelpäästevõtete ja -varustuse ning päästevestide tutvustamine ja proovimine; veekogu ääres vajaminevate esmaabioskuste harjutamine.

Nurmenuku raamatukogus (IV korrus)

11.30 Tallinna Lasteteater Trumm „Nii ja naa“

12.15 Helkurite meisterdamise töötuba.

Võimalik on mängida lauamänge “Sõpradega kooliteel”, “Fredi ja Sebra liiklusdoomino” ning “Roheline tuli”.

Tervisepäev on TASUTA! Aktiivsetele osalejatele auhinnad, loosimised toimuvad nii erinevatel tegevustel kui ka 14.00 tervisemessil!

Eesti Sojaliit esitleb taimsete piimade valmistamise masinat ja dehüdraatorit (puuviljade, ürtide, seente jms toiduainete kuivatit) ja pakub degusteerimiseks sojatooteid. Võimalus maitsta ja kaasa osta supertoite (goji marjad, maca pulber, chia seemned, avokaadoõli, kookosõli jm). Tervisemessil loositakse välja jogurtimasin.

Täpsem info siit.

Graviola tervislikud omadused

GraviolaMis on Graviola?

Teaduslik nimi on Annona muricata, eesti keeles nimetatakse teda oga-annoona, inglise keeles soursop.

Graviola puu kasvab soojades troopilistes piirkondades nagu Filipiinid ja Lõuna-Ameerika. Tuntud rahustina ja soolte tervise korrashoidjana. Graviola puust kasutatakse kõike – lehed, viljad, seemned, juured ja koor. Graviola seemneid on kasutatud iivelduse ja oksendamise raviks. Ravimateimede spetsialistid soovitavad enim kasutada lehti ja vilju. Graviola lehed aitavad leevendada mao stressi, valu, köha, astmat, ja palavikku.

Graviola on rikas C-vitamiini ja B-vitamiinide ( tiamiini, riboflaviini ja niatsiini ) poolest. Lisaks sisaldab graviola veel märkimisväärsel hulgal rauda, fosforit, kaltsiumit, süsivesikuid ja kiudaineid.

Graviola kasu – vähi ennetamine

Kahjuks on teadusmaailmas graviola raviomadusi vähe uuritud. Teadlased on uurinud ainult graviola võimet kaitsa inimese organismi vähi eest ja seda kuidas graviola vähendab keemiaravi kõrvalmõjusid.

1976-st aastast saadik on rohkem kui 20 sõltumatut laborit uurinud graviola vähivastast mõju. 1976-l aastal leidis National Cancer Institute, et graviola lehed ja varred ründavad ja hävitavad tõhusalt pahaloomulisi rakke. Sarnasele järeldusel on jõudnud mitmed uuringud:

  1. Üks uuring avaldati ajakirjas Journal of Natural Products, kus selgus, et Graviola sisaldab kemikaali, mis on 10.000 korda tugevam, kui kemoteraapia ravim nimega adriamütsiin.
  2. Lõuna-Korea Katoliikliku Ülikool teavitab, et graviola rünnates vähirakke jätab samalajal terved rakud puutumata. See erineb suuresti kemoteraapiast, mis ründab kõiki rakke ja ka antibiootikumidest, mis valimatult hävitavad nii halbu, kui häid baktereid meie soolestikus.
  3. Purdue Ülikool USAs leidis, et graviola lehed olid tõhusad 6 vähitüübi vastu, eriti tõhusad aga eesnäärme ja pankrease vähi ravis.
  4. Nebraska Ülikooli meditsiini keskus USAs leidis uuringus, et graviolas leiduvad keemilised ühendid pärsivad vähirakkude infoliikumist, mis reglueerib rakkude ainevahetust, elutsüklit ning eluea pikkust. Tulemusi  peetakse lootustandvaiks, et jätkata põhjalikumaid graviola uuringuid.

Teadlased mainivad, et kõik need uuringud on tehtud laborites ning peatselt loodetakse liikuda edasi inimkatsete juurde. Samas on see positiivne, et mitmetest teaduslikest allikatest on tulnud sarnaseid signaale graviola kasulike toimete kohta.

Graviola muud kasutegurid:

  • leevendab valu, mis tuleneb artriidist, liigeste- ja seljaprobleemidest või reumast
  • väldib kuseteede infektsioonide teket
  • leevendab migreeni ja peavalu
  • võib aidata rauapuuduse vastu
  • tõhus kõhukinnisuse vastu
  • parandab luude tervist
  • aitab jalakrampide vastu
  • annab energiat

Graviolat on nüüdsest võimalik osta 4 erineval moel

Naturalsociety

Magneesium – kõigile vajalik

KorallipulberKõige rohkem magneesiumi on aktiivseima ainevahetusega elundeis, nagu peaajus, südames, maksas ja neerudes. Magneesiumi vajab lihaskoe lõõgastus ja närvitalitlus. Magneesium suurendab veresoonte lõõgastust. Mõjudes perifeersetele arteritele ja arterioolidele, langetab ta üldist perifeerset resistentsust. Ta on oluline südamelihase häireteta tööks. Magneesium töötab kaltsiumi vastu südamelöökide reguleerimisel ja lihaste kokkutõmbumisel, inhibeerib trombide teket, reguleerib ioonide liikumist rakku ja sealt välja. Teda on nimetatud ka looduslikuks kaltsiumikanali blokaatoriks. Kui magneesiumi on vähe, on kaaliumi kanal avatud ja kaalium lahkub selle kaudu rakust. Magneesiumi vähesus põhjustab kaltsiumi ja naatriumi kuhjumist organismis, mis vereringet häirides tõstab vererõhku. Viimane viib omakorda magneesiumi hulga vähenemisele ning edasi südamearütmia ja -rabanduseni.

Magneesiumi vajab luukude: ei aita, kui rõhume ainult kaltsiumile ja D-vitamiinile ega pööra tähelepanu magneesiumi saamisele. Kaltsium ei jää luudesse, kui seal pole magneesiumi. Magneesium tagab närviimpulsside tekke ja edasikandumise, neuroni normaalse rolli ning reguleerib biovedelike pHd. Palju rakusiseseid muutusi vahendavad nn teisesed virgatsid. Üks neist – tsükliline adenosiinmonofosfaat (c-AMP) – saab tekkida üksnes magneesiumi juuresolekul ATPst, mis tähendab, et osa hormoonide toime avaldumise eeltingimus on magneesiumi olemasolu rakus. Magneesiumi on vaja rasvade ainevahetuse kahe olulise ensüümi tööshoidmiseks – defitsiit põhjustab düslipideemiat.

Kust saame magneesiumi?

Magneesiumi leidub peaaegu kõigis toiduallikates, iseasi on tema biosaadavus. Taimed annavad põhiosa päevasest magneesiumivajadusest, teda leidub ju klorofülli koostises ja rakukestades. Parimateks allikateks peetakse päevalille- ja kõrvitsaseemneid, parapähkleid, kakaopulbrit, nisu- ja kaerakliisid. Neile järgnevad kreeka ja india pähklid, mandlid, pekaani- ja pistaatsiapähklid, kookos- ja täisterahelbed, tatar, hirss ning oad. Tagasihoidliku sisaldusega on rohelised lehtköögiviljad, punapeet, kartul, tomat, herned, läätsed, sojaoad, viigimarjad, õunad, aprikoosid ja banaanid. Oma osa annab ka loomne toit, kus on magneesiumi sisaldus küll väiksem, aga biosaadavus hoopis parem. Merevesi sisaldab arvestatavalt magneesiumi, seega annavad räim, lõhe ja makrell, tuunikala ja vähilised oma osa meie magneesiumivajaduse katteks. Ka piimas, munas, lihas ja juustus on natuke kergesti omastatavat magneesiumi.

Väga hea magneesiumi allikas on looduslik korallipulber. Päevasest soovituslikust kogusest ehk kolmest grammist saab inimene kätte ligi terve päevanormi ehk ca 92% ehk 345mg.

Kuidas tekib magneesiumipuudus

  1. Toidus on magneesiumi vähe. Meie toit erineb tunduvalt meie esivanemate omast. Tuhandeid aastaid tagasi olid kättesaadavad magneesiumirikkad toidud – pähklid, seemned, taimed – ning raskemini kättesaadavad loomsed kaltsiumirikkad toidud, seega oli Mg/Ca suhe kõrgem kui tänapäeval. Isegi pinnas, millest taimed ammutavad mineraale, on magneesiumivaesem kui näiteks 80 aastat tagasi, mis veel rääkida kaugemast ajast. Meie aega iseloomustab töötlemata juurviljade tarbimise pidev vähenemine ning rafineeritud toidu osakaalu suur kasv. Nii kaob 99% suhkruroo magneesiumist tema rafineerimisel – muutmisel valgeks suhkruks; valge nisupüüli saamisel eraldatakse 80–95% tema kestas olnud magneesiumist; 50% magneesiumist võib kaduda juurviljade keeduvette jne.
  2. Imendumine sooles. Joogivee pehmendamine, karastusjookide valmistamine deioniseeritud veest, millele lisatakse fosforhapet, vähendab magneesiumi saamist soolest. Fosforhape seob selle vähesegi magneesiumi veest, moodustub vesilahustumatu sool, mis väljutatakse soole kaudu. Küpsetuspulbris on fosforhape – toimub sama protsess, moodustub fosforhappe magneesiumisool, mis jääb imendumata, sest see pole vesilahustuv. Kui toidus on suur rasvasisaldus, segab see magneesiumi imendumist. Ka suur kaltsiumi ja D-vitamiin sisaldus kahandab magneesiumi imendumist. Seega vähendab kaltsiumi toidulisand kindlasti sooles oleva magneesiumi imendumist. Mõtlema peaksid rasvase juustu armastajad, lisaks rasvale on juustus ka palju kaltsiumi, mistõttu magneesium imendub tagasihoidlikult. Et toidus leiduvat magneesiumi paremini saada kätte, tasuks unustada jäätis (eriti hüdrogeenitud rasva sisaldav, kus transrasvhapped ja ka suhkur ohustavad meie südant), karastusjoogid (ükskõik kas kokakoola, limonaad või dieetsooda – ühtmoodi on neis fosforhapet, mis seob toidus olnud magneesiumi), šokolaad (palju rasva ja suhkrut), pitsa ja kartulikrõpsud (palju rasva ja soola) jne. Kas suudame seda või manustame magneesiumi apteegipurgist?
  3. Magneesiumi kaod uriini ja väljaheitega. RDA ei võta arvesse liigset magneesiumi eritumist uriiniga. Normaalselt töötavatest neerudest peaks umbes 95% sinna sattunud magneesiumist tagasi imenduma. Seda ei juhtu, kui koos toiduga on võetud alkoholi, joodud mitu kruusi kohvi, kui toidus on palju valku, kaltsiumi ja soola. Magneesium ei ringle ka juhul, kui kilpnääre töötab kõrgetel tuuridel, kui veres on tõusnud nn stressihormoonide (adrenaliini, kortisooli) tase – magneesium lahkub uriiniga. Stressihormoonide vallandajaks võib olla hirm, liiga tugev müra/muusika jm. Arvestada tuleks ka diureetikumide ja kortikosteroidide toimet viia magneesiumi uriiniga välja. Magneesiumi kaod on suured tugeva pingutuse või füüsilise koormuse korral, kui koos magneesiumiga väljub organismist ka kaalium (Whang R. Electrolyte and water metabolism in sport activities. Comprehensive Therapy 1998; vol. 24,5–8.)

Palju magneesiumi vajame?

Magneesiumivajadus sõltub kehakaalust ja füüsilisest aktiivsusest. Täiskasvanu päevane vajadus eelnevat arvestades mahub 280–450 mg piiresse. Ohutu ülemine piir pikema aja jooksul on 700 mg päevas. Magneesiumivajadus suureneb vaimse ja füüsilise stressi korral.

Optimaalseks Ca/Mg suhteks peetakse 2 : 1 mida sisaldab täpselt samas vahekorras looduslik korallipulber.

Toidu magneesiumist imendub umbes 30–45%. Puudus võib tekkida tegusatel inimestel, kelle elus on paratamatu ületöötamine ja stressisituatsioonid, eriti kui lõõgastuseks kiputakse liialdama alkoholiga. Ohustatud on ka aktiivsed sportlased, kes kulutavad ja vajavad tavapärasest rohkem. Suurenenud vajadus on puberteedieas lastel ning noorukitel, rasedatel ja imetavatel emadel. Magneesiumi puuduse tunnused on silmalau tõmblemine, närvilisus, depressioon, lihasvärin ja -nõrkus.

Kui palju magneesiumi on küllalt?

Mõned magneesiumi-uurijad naljatlevad: et individuaalset magneesiumivajadust teada saada, tuleb teha oma organismiga eksperiment. Proovige RDAst suuremaid hulki, kuni teil tekib kõhulahtisus. Viimane magneesiumi hulk oli teie jaoks juba liiga palju. Eelviimane hulk aga küllastas teie koed magneesiumiga.

Kus magneesium asub?

60% meie organismi magneesiumist on luudes, 39% rakkudes ja ainult 1% veres. Korrelatsioon vere ja rakusisese magneesiumi vahel on kehv. Nii võib nälgimise puhul rakkudes olev magneesium väheneda 20%, kuid vere magneesiumitase püsib muutumatuna. Vere magneesiumi järgi ei saa otsustada selle üle rakkudes ega saa määrata rakusisest magneesiumi defitsiiti. Ühel kolmandikul indiviididest korreleerub magneesiumi defitsiit kaaliumi omaga.

Tiiu Vihalemm, PhD, TÜ biokeemia instituut. Refereeritud Med24

Tulge Wellness testi tegema

Wellness testIgal kolmapäeval on võimalik Sojaliidu ruumides teha Wellness testi, et teada saada oma organismi:

  • rasvaprotsent
  • veeprotsent
  • keha lihasmass
  • luumass
  • bioloogiline vanus
  • päevane kalorite vajadus

Mõõtmine maksab 5 eurot, nõuanded on tasuta. Vajalik eelregistreerimine: mari@sojaliit.ee, tel 56 654 053

Pühadehommiku kuum jook

Kuum jook pühadehommikuksVaja läheb:

  • 1-2 sl maca pulbrit
  • 2 sl toorkakao pulbrit
  • taimset piima – kanepi, pähkli, aprikoosiseemnete või sojapiima
  • Mate teed
  • magustamiseks steviat, agaavisiirupit, riisisiirupit või mett

Mõõtke kuivained, lisage vedelik ja magusaine ning blenderdage ühtlaseks. Kuumutage segades, kuid ärge laske keema.
Saate kaks kruusitäit maitsvat kuuma šokolaadi.

Isetehtud kommid vabariigi aastapäevaks

Retsepte vabariigi aastapäevaks - isetehtud kommidVaja läheb:

Sulatage veevannis rasvaine, lisage ülejäänud komponendid. Kuumutage pidevalt segades kuni 45 kraadini (näpuga katsudes tundub tuline).

Andke kommidele soovitud kuju. Kaunistuseks võite peale panna röstitud kookose, mandli või magusa aprikoosiseemne puru.

Hoidke 2-3 tundi külmkapis.

Lucumipulbri võib asendada soovikorral jaanikaunapulbriga, eriti kui viimane on toorpulber ehk siis ei ole liiga tume. Tume on pisut mõrkjas, kui liiga palju panna. Peale lucumi sobib veel meie õunajahu (kui seda onendal on, paraku müügil ainult marjajahud, mis ei paisu palju). Biomarketites on ka muid “jahusid”, mis sobivad, näiteks kookosejahu.

Head katsetamist ja maiustamist!

Kõige tervislikumad seemned maailmas – TOP6

Seemnetes on kõrges kontsentratsioonis vitamiine, mineraale, valke, eeterlikke õlisid ja kasulikke ensüüme. Seemned on elav toit, on ju seemnes olemas kõik vajalik uue taime kasvamiseks. Seemneid on kõige kasulikum süüa toorelt. Seemneid võib süüa tervelt, neid võib leotada või ka jahvatada. Leotatud seemnetest on hea teha taimseid piimasid. Friteerimine jms kuumtöötlemine hävitab palju kasulikke aineid.

Kõige kasulikumad seemned maailmas1. Chia seemned

Olulised faktid Chia seemnete kohta:

  • 2,5 korda rohkem valku kui aedubades
  • 3 korda antioksüdante kui mustikates
  • 3 korda rohkem rauda kui spinatis
  • 6 korda rohkem kaltsiumi kui piimas
  • 7 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis
  • 8 korda rohkem oomega-3 rasvu kui lõhes
  • 10 korda rohkem kiudaineid kui riisis
  • 15 korda rohkem magneesiumi kui brokolis

Chia seemned võivad vähendada liigesevalu, on abiks kaalulangetamisel, annavad palju energiat ja kaitsevad meid diabeedi ja südamehaiguste eest. Chia seemned on gluteenivabad, mis teevad nad asendamatuks tsöliaakia all kannatavatele või gluteeni talumatusega inimestele.

Chia seemned võivad suurendada veres pika ahelaga oomega-3 rasvade sisaldust kuni 30% võrra, ütleb värske uuring ( Appalachian State University ja University of North Carolina).

Chia seemned on hea alfa-linoleenhape, teatud tüüpi lühikese ahelaga omega-3 rasvhapete allikas. Lisaks on viimased uuringud toonud välja, et chia seemned parandavad aju funktsioone, kaitsevad maksa ja on tõhusad isegi depressioon või reumatoidartriit vastu.  Osta siit chia seemned.

2. Kanepiseemned

Üha rohkem inimesi on avastamas kanepiseemnete kasulikkust.

Kanepiseemned sisaldavad:

  • kõik 20 aminohapet, sh 9 asendamatut aminohapet, meie keha ei suuda toota
  • kõrge valgusisaldusega lihtsaid valke, mis tugevdab immuunsust ja tõrjuvad kehast mürkaineid
  • kanepiseemneid kasutatakse toitainete puudujäägi korvamiseks, mida tekitavad tuberkuloos ja rasked toidutalumatuse versioonid
  • kanepiseemned sisaldavad kõige rohkem olulisi rasvhappeid
  • täiuslik koosulus – 3:1 – Omega-6 ja Omega-3 linoleenhappeid. Need on kasulikud südame-veresoonkonna tervisele ja üldiseks immuunsüsteemi tugevdamiseks
  • hea valguallikas taimetoitlastele, kergesti seeditavad
  • kaitsevad verd, kudesid, rakke, nahka ja organeid haigustekitajate eest
  • kanepiseemned on rikkaimad polüküllastumata rasvhapped allikad

3. Granaatõunaseemned

Granaatõunas on rikkalikult antioksüdante, mis aitavad kaitsta keha rakke vabade radikaalide eest. Vabad radikaalid  põhjustavad enneaegset vananemist. Granaatõuna mahl tõstab hapniku taset veres, antioksüdandid võitlevad vabade radikaalidega ja takistavad samas vere hüübimist.

Granaatõuna seemnetes on palju C-vitamiini ja kaaliumi, vähe kaloreid ja palju kiudaineid. Granaatõunad väldivad arteri seinte jäigastumise on kasulik kõhredele ja luudele. Osta siit granaatõuna sisaldavad toortoidud.

4. Linaseemned

Kopenhaageni ülikooli teadlased on välja selgitanud, et linaseemnetes leiduvad kiudained pärsivad veres lipiidide tõusu pärast sööki ja vähendavad söögiisu, mis aitab kaasa kaalulangetamisel.

Linaseemne kest sisaldab lignaane sama suures koguses kui 45 kilo kapsast ja ca 6 kilo nisu. Inimorganism lignaane omastada ei suuda, need muundatakse meie seedeelundkonnas elunevate bakterite poolt enterolaktooniks ja enterodiooliks ning seejärel saadetakse maksa. Lignaanid toimivad elusorganismis hormoonide metabolismi kiirendajatena, vähendavad rakkude insuliini resistentsust ja vähendavad seega biosaadava östrogeeni määra ning pikendavad mikroorganismide eluiga, toetades seega terve raku üleelamisvõimet.

Lina on kasvatatud sajandeid, juba Hippokrates kirjutas, et lina kergendab kõhuvalusid. Prantsusmaal oli vahepeal vastuvõetud suisa seadus, mis nõudis linaseemnete tarbimist.

Hiljutised uuringud on näidanud, et linaseemned aitavad vähendada rasva kõhupiirkonnas ja alandavad südamehaiguste, vähktõve, insuldi ja diabeedi riski.

Kui tahate linaseemneid toidule lisada, on seda parim teha jahvatatud kujul, et toitained paremini imenduks. Linaseemneid on lihtne ise  jahvatada. Üks supilusikatäis linaseemneid sisaldab sama palju kiudaineid kui pool tassi keedetud kaera-kliid. Osta siit linaseemneõli.

5. Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned on ainukesed seemned, mis neutraliseerivad happelist toitu – kõrvitsaseemnetest on seega kasu neile kellel on kõrvetised.

100 grammi kõrvitsaseemneid sisaldab ca poole päevasest valgukogusest.

Kui tarvitade lisaindeid B-grupi vitamiinide puudujäägi leevendamiseks, siis proovige kõrvitsaseemneid. Kõrvitsaseemned on hea vitamiin B allikas – sisaldades tiamiini, riboflaviini, niatsiini, pantoteenhapet, B6 vitamiini ja folaatide.

Kõrvitsaseemned sisaldavad L-trüptofaani, mis aitab võidelda depressiooniga.

Kõrvitsaseemned saab vältida neerukive. Uuringud näitavad, et kõrvitsaseemned aitavad vältida kaltsiumoksalaadi neerukive.

Kõrvitsaseemned aitavad parasiitide, eriti paelusside vastu. Osta siit kõrvitsaseemneid sisaldav toortoit.

6. Aprikoosiseemned

Aprikoosiseemed on väga toitvad, nagu enamik pähkleid ja seemneid. Aprikoosiseemned sisaldavad amügdaliini, mis on tuntud ka kui vitamiin B17. See ründab vähirakke ning seega võib aidata ennetada vähki.

Dr Ernst T Krebs Jr, biokeemik, kes on väga palju aprikoosiseemneid uurinud, soovitab süüa 10-12 aprikoositseemet päevas – siis te tõenäoliselt ei haigestu vähki. Vitamiini B17 leidub rohkesti mõrudes aprikoosiseemnetes. Magusates aprikoosiseemnetes on seda vähe. 

Myscienceacademy 2013

Taas müügil graviola lehed

GraviolaVahepeal tänu suurele populaarsusele lõppenud graviola lehed on taas müügil. Ühe 100g paki hind on 4EUR.

Peruu pärismaalaste seas kasutusel juba sajandeid erinevate haiguste vastu võitlemiseks.  Graviola teed kasutatakse seedimist soodustava joogina, maksaprobleemide, ülepinge, unetuse ja migreenide puhul. Graviolal on sooleparasiite väljutav toime ja ta on tõhus seennakkuste ravis. Säilitusaineteta. Päritolumaa Peruu.

Osta siit – graviola lehed

Kookosõli – uus toode müügil

KookosõliKülmpressitud kookosõli on valmistatud kookospähkli viljalihast (100% naturaalne). Sobib suurepäraselt toidu valmistamiseks ja ka nahahoolduseks.

Kookosõli võib kasutada küpsetamisel kuna ei kaota ka kõrgetel temperatuuridel oma kasulikke omadusi, samas sobib tarvitamiseks ka ilma kuumutamata. Kookosele iseloomuliku lõhna ja maitsega – annab toidule mõnusalt eksootilise maitse ja aroomi.

Kookospähkli viljalihast pressitud kookosõli nimetatakse ka kookosvõiks või kookosrasvaks.

Kookosõli sisaldab sisaldab 92% küllastunu rasvhappeid. Kookosõli on tavaliselt tahkes olekus ja hakkab sulama ca 24 kraadi juures. Kookosõli ei sisalda kolesterooli ega tõsta ka halva kolesterooli taset. Ta sisaldab lauriinhapet ja kapriinhapet, mis toimib mikroobide- ja bakteritevastaselt. Lauriinhapet teatakse ka kui organismi immuunsüsteemi ehitavat ja säilitavat rasvhapet. Kookosõlil on ka hea E-vitamiini allikas ja on hea niiskuse säilitaja.

Kookosõli aitab kaasa toidu seedimisele ja kaltsiumi, magneesiumi, rasvlahustuvate vitamiinide ja aminohapete imendumisele.

Mida ütleb soja kohta doktor OZ?

Inimestele on natuke segaseks jäänud populaarse telemehe doktor Oz seisukoht soja kohta.

Dr. Oz on soja teemat käsitlenud tihti. Tema retseptikogus on ca 90 retsepti sojatoodetega. Oma värskeimas soja teemalises artiklis (detsember 2012) “Soy: The Good, the Bad and the Best” ütleb Dr Oz soja kohta lihtsalt:

kasutage võimalikult naturaalseid sojatooteid ehk ilma lisanditeta või valmistage ise. Siis on soja väga hea teie tervisele. Lisaks soovitab, nagu kõik teisedki, et soja tarvitage päevas paar portsu, nt pool tassi tofut, 1 tass sojapiima vms.

 Lugege edasi siit – mida arvab sojast telemees doktor Oz?

Soja ja taimetoitlased

Soja roll taimetoidu dieedisSojatoidud on hinnatud taimetoitlaste hulgas tänu suurele valgusisaldusele ning laiale sortimendile. Sojaoad eristuvad märgatavalt teistest kaunviljadest, kuna sisaldavad suuremas koguses valke ja rasvu ning vähem süsivesikuid.

Viimastel aastatel on sojatoidud pävinud suurt tähelepanu kõikvõimalikes uuringutes. Igal aastal on avaldatud ligi 2000 erinevat uuringut, mis käsitlevad soja.

Sojatoidud vähendavad südamehaiguste riski, osteoporoosi ja teatud vähivormide riski. Kuna mõned loomkatsed on näidanud ka sojatarbimise kahjulikke mõjusid, siis seetõttu on oluline järgida sojatoitude tarbimise soovitusi. Kui jätta kõrvale inimesed, kes on sojavalgule allergilised, siis on kõik toitumisteadlased ühel nõul, et sojatooted on kasulikud taimetoitlaste dieedis. Tänapäeval ei kirjelda soja kahjulikke kõrvaltoimeid kliinilised ega epidemioloogilised uuringud. Sojale allergilisi lapsi on kesmiselt 0,5%.

Et sojatoidud oleks tervisele kasulikud, soovitatakse neid tarbida pidevalt 2-4 portsioni päevas, seda kinnitavd mitmed erinevad katsed ja uuringud.

Sojast saab mitmeid väga erineva toiduaineid: sojapiim, tofu, okara, sojaõli, sojakastmed, sojajogurt, tempeh ning erinevad sojaliha teksturaadid.

Soja vähendab halba kolesterooli

Soja alandab kolesterooliKolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Veres ringleb kolesterool rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel. Kolesterool jaguneb kaheks:

  • “Hea” kolesterool ehk HDL-kolesterool (HDL – inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin)
  • “Halb” kolesterool ehk LDL-kolesterool (LDL – inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin)

Teadlased on nõus, et sojavalk on hea südamele – seda fakti toetab mitu tosinat kontrollitud kliinilist katset. 1995. aastal ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud ülevaade käsitles sojavalgu effekti kolesterooli tasemele.

38s uuritud juhtumis vähendas loomse valgu asendamine sojavalguga kolesterooli taset 34-l. Ülejäänud neljas katses oli uurimisalusel inimesel juba niigi madal algne kolesterooli tase. Südame tervishoius on sellest saadik sojavalgu roll paljude tervishoiu asutuste poolt laialdaselt aksepteeritud ja heaks kiidetud.

“Vähemalt 25 grammi sojavalgu tarbimine päevas vähendab kolesterooli taset“ – sellise soovituse andis Ühendkuningriigi turunõustamise amet Joint Health Claims Initiative, mis hoolitseb selle eest, et toitu puudutavad tervise teemalised väited oleksid teaduslikult tõesed.

2005. aastal käsitles ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition toodud 23 teadusliku katse ülevaade isoflavoone (fütoöstrogeenid ehk taimsed hormoonid) sisaldavate sojavalkude kolesterooli vähendavat mõju. See ülevaade kinnitas, et sojavalgud alandavad halva kolesterooli taset ( LDL – inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin ) ja suurendavad hea kolesterooli taset veres ( HDL – inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin ).

Teine uurimus vaatles sojavalkude kolesterooli alandavat toimet tervetel noortel meestel, kui mõneti tähelepanu alt välja jäänud alagrupil. See näitas, et vaatamata isoflavoonide sisalduse tasemele vähendas sojavalk kolesterooli (McVeigh et al., 2006).

Need uurimused näitavad, et antud effekt sisaldab endas sojas olevate tegurite kombinatsiooni, kaasaarvatud: isoflavoonid, sojavalgu peptiidid (väikesed aminohapete ketid, millest valgud koosnevad) ja tema aminohapete sisaldus (sojavalku moodustavad aminohapete jadad, mis võivad erineda märkimisvääselt loomses valgus olevatest). Need tegurid näivad töötavat kolesterooli taseme langetamisel koos ja vähendavad niiviisi südameataki ja insuldi riske.

Allikad: The Chinese University of Hong Kong ja NCBI

Maarjaohaka seemne jahu müügil

Maarjaohaka seemne jahuMaarjaohaka seemne jahu alandab veresuhkru taset, puhastab verd, aitab ravida veenilaiendeid.

Maarjaohakas (Silybum marianum) on pärit Vahemere kallastelt, kust levis üle maailma. Peamiselt on see üheaastane taim korvõieliste perekonnast, kõrgusega kuni 150 cm. Maarjaohaka seemnete raviomadusi tuntakse juba tuhandeid aastaid.

Hind: 4EUR – 100g

Maarjaohaka seemne jahu kasulikud omadused:

  • Aitab neeru ja sapikivide vähendamisel
  • Normaliseerib veresuhkru taset
  • Tõhus abivahend tsirroosi, hepatiidi, maksamürgituse ravis
  • Võitleb neerupuudulikkusega
  • Hoiab ära maksa ja neerude kahjustusi
  • On kasulik abivahend vähiravis
  • Suurendab naistel sünnitusjärgset piimatootmist

Kuidas teha tõmmist?

Maarjaohaka seemne jahu tõmmise valmistamiseks valatakse võetakse 30g jahu ja 0,5 l kuuma vett. Kuumutatkse vesivannil nii kaua, kuni vee hulk väheneb poole võrra, seejärel kurnatakse läbi marli. Seejärel võib tarvitada 1spl tund aega peale sööki. Ravikuuri kestus on 1 kuni 2 kuud. Võib tarvitada ka kuiva seemnejahu 1 tl 3-4 korda päevas enne sööki koos sooja veega.

Osta siit – maarjaohaka seemne jahu

Tervislikud jõulukingitused 2012

Jõulukingitused 2012Muudame teie Jõulud võluvalt magusaks ja tervislikuks! Uued jõulukingitused 2012.

Kingitused on pakitud jõuluteemalistesse pakenditesse.

Tee valik kaheksa erineva jõulukingituse hulgast:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Peale tellimuse edastamist saadame Teile arve, mille alusel saate tasuda.

NB! Oleme valmis tegema eripakkumisi suuremate kollektiiv tellimuste puhul, nii hinna, kui ka paki komplekteerituse osas. ESITA SOOV JA KÜSI HINDA – info@sojaliit.ee

Jõulukingitustele võib ka ise järele tulla. Asume Pärnu mnt 158b, Tallinn.

Telefon: 651 6009

Maka väsimuse ja kurnatuse vastu

Dr Viana Muller kirjeldab maka mõju väsimuse ja kurnatuse vastu. Ta on ettevõtte Whole World Botanicals kaasasutaja ja president. See on ettevõte, mis tegeleb sertifitseeritud orgaaniliste ja metsikult kasvanud Lõuna-Ameerika ravimtaimede uuringute, kasvatamise, saagikoristuse, propageerimise ja arendamisega.

MakaMida rohkem uuritakse kuidas inimesed toimivad enne maka tarvitamist ja pärast maka võtmist, seda rohkem olen ma avastanud erinevusi juhtudel, kui võetakse teatud hormoone teatud seisundi saavutamiseks ja kui võetakse makat, mille alkaloidid toimivad hüpotaalamuse ja ajuripatsi tasandil, põhjustades sügava muutuse terves endokriinses süsteemis.

Toon väsimusega sarnase näite: naisel, kes hakkas makat tarvitama, oli olnud krooniline väsimus umbes 15 aastat. See võttis tükk aega, enne kui diagnoos pandi, sest 15 aastat tagasi arvati, et väsimus on “täiesti psühholoogiline” ja ta saadeti psühhiaatri juurde.

Endiselt on palju arste, kes ka tänapäeval mõtlevad samamoodi! Kui sellele noorele naisele pandi lõpuks õige diagnoos, määrati talle DHEAS´i (dehüdroepiandrosteroonsulfaat), millel ei olnud mingit mõju tema enesetundele. Seetõttu suurendas arst annust. Seejärel tundis ta end pisut paremini ning suuredas annust uuesti. Lõpuks määras arst naisele tohutus koguses DHEAS´i ja viimane muutus lõpuks tegutsemisvõimeliseks, et käia tööl jne, kuid ta ei tundnud ennast endiselt hästi.

Kui ta luges maka kohta (Dr Morton Walkeri meditsiiniline raport), otsustas ta seda katsetada. Mõne nädala pärast tundis ta suurepärast energiat ja tervist, mida ta ei olnud kogenud umbes 20 aastat. Seejärel lõpetas ta järk-järgult DHEAS´i toidulisandi võtmise ja tundis ennast jätkuvalt hästi.

Ilmselgelt suurendas maka tema DHEAS´i taset – tegi neerupealistel võimalikuks toota oma DHEAS´i – kuid miks oli sellel nii suur erinevus tema enesetundele. Võib-olla oli asi rohkem tema väsimuses kui DHEAS´i tasemes ja maka aitas ta kehal toota teisi vajalikke hormoone. Või ehk, manustades DHEAS´i suu kaudu, ei tulnud esile kõik kasutegurid, mida tekitavad sinu oma näärmed hormoone tootes. See on hea näide, kuidas looduslikud preparaadid võivad vahel imet teha.

Osta siit – maka pulber

Stevia vs suhkur – doseerimine

Ühe tassi joogi sees on stevia kasutamine lihtne – vastavalt oma maitsele 2-4 tilka tassi kohta. Kuid millesed peaksid olema stevia kogused küpsetistes ja toitudes, kui ette antud on vaid suhkru kogused?

Stevia

Suhkur

Stevia

1 teelusikas 2-4 tilka
1 supilusikas 6-9 tilka
1/4 tassi 1/4 teelusikat
1/2 tassi 1/2 teelusikat
1 tass 1 teelusikas

 

Osta siit – stevia

Lugege lähemalt uuest looduslikust magusainest steviast siit.

Eestimaised sojatooted – Bon Soya

Bonsoya - Eesti sojatootedSuurim kodumaine sojatoodete valmistaja on läbinud uuenduskuuri. Nimest Uus Algus on saanud Bon Soya ning uue kuue on saanud ka veebikodu.

Bon Soya uuel kodulehel bonsoya.ee  saate tutvuda toodete ning ettevõttega, anda tagasisidet ja võtta meiega ühendust. Bon Soya on loonud oma fännidele nurgakese ka Facebooki, kus saate igapäevaeluga kursis olla.

Bon Soya tooted:

  • Jogurtid
  • Tofu
  • Võided ja Kreemid
  • Taimsed valmistooted
  • Taimne vorst ja viiner
  • Kastmed
  • Kuivsegud ja pulbrid

Eesti sojatooted - Bon Soya

Kodumaine, tervislik ja kvaliteetne Bon Soya ütleb Teile tere tulemast!

Müügil D3-vitamiin

D-vitamiinD-vitamiin peaks olema kohustuslik toidulisand iga päev – eriti vähese päikesevalgusega piirkondades, sügis- ja talvekuudel.

Toitainete seas on D-vitamiin haruldus: ta on vaid üks kahest vitamiinist, mida keha suudab ise toota. Maksa, neerude ja mitmete teiste kehaosade rakud töötlevad ümber kahesugused D-vitamiini vormid üheks aktiivseks ja ülejäägid talletatakse rasvkoes, et kasutada tulevikus.

D3-vitamiin – purgis 100 kapslit. Hind 8 EUR.

Osta siit – D3-vitamiin

Palmisuhkur – osta siit!

PalmisuhkurPalmisuhkur on palju suurema toiteväärtusega kui teised magusained. Palmisuhkur sisaldab suurt kogust kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda, samuti C – vitamiini ja mitmeid B-vitamiine. Palmisuhkur on väga madala glükeemilise indeksiga – GI35.

Palmisuhkur on karamellise maitsega, sobib suurepäraselt kohvi ja tee sisse ning muidugi ka igapäevastesse toitudesse. Hind: 250g – 3EUR.

Osta siit – palmisuhkur

Loeng: taimede energeetika ja lillevee mõju inimesele

Taimede energeetika loengLoengu teemad:

– Kuidas on lilleveega võimalik parandada ja ravida oma enesetunnet ning aurat ehk elektromagneetilist energiavälja

  • Raudrohu lillevesi – elujõu energia
  • Melissi lillevesi – rahulolu ja heaolutunde energia
  • Angervaksa lillevesi – puhastav, uuendav ja valuvaigistav energia
  • Punase ristiku lillevesi – piiriületav, koostöö ja iseenda aktsepteerimise, seksuaalsuse energia

– Kodune loodusapteek – lilleveed, loodussalvid, 99 tõverohi kehale ja hingele
– Kodune esmaabi Eesti oma taimede abil – taimede kiirabi haiguste ja negatiivsete seisundite leevendamiseks
– Proovime enda peal taimede mõju ja maitseme erilist eestimaist taimejooki

Tegemist on Metsamoori Irje Karjuse loodustootetega, mida esitleb teile edasimüüja Triin Uueda. Kohapealt on võimalik ka tooteid osta.

Hind: 12 eurot
Aeg: 12.detsember.2012 kell 18.00
Kestvus: kuni 2h
Koht: Pärnu mnt 158b, II korrus Eesti Sojaliidu ruumides

Registreerimine tel: 56 654 053, 50 49 019 või siin:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Rohkem infot leiate: metsamoor.ee ja tervisekodu.ee

Datlikaste maca ja karriga

Maca kasteLäheb vaja:

  • 50 grammi hapukoort
  • 50 grammi määrdejuustu
  • 30 grammi datleid
  • 3 supilusikatäit oliiviõli
  • 1 supilusikatäis sidrunimahla
  • 1 supilusikatäis mett
  • 30 grammi sibulapealseid
  • 1 supilusikatäis karripulbrit
  • 2 supilusikatäit maca pulbrit
  • soola, pipart.

Segage hapukoor, määrdejuust ja õli ühtlaseks massiks, lisage sidrunimahl, mesi ja maca pulber. Hakkige sibulapealsed peeneks, datlid kuubikuteks ja lisage kastmele. Maitsestage karri, soola ja pipraga. Sobib hästi leivamäärdeks või dipikastmeks.

Hetkel on maca müügil soodushinnaga 7 EUR!

Läätsed macaga – retsept

Maca läätsedega - retseptLäheb vaja:

  • 500 grammi keedetud läätsesid
  • 1 seemnetest puhastatud ja hakitud tšillipipar
  • 2 tükeldatud seafileelõiku
  • 1 hakitud sibul
  • 4 hakitud küüslauku
  • oliiviõli
  • 5 teelusikatäit maca pulbrit
  • soola, pipart

Kuidas valmistada:

Kuumutage pannil õli ja pruunistada selles lihatükid. Tõsta liha kõrvale, panna pannile küüslauk, sibul ja tšillipipar, praadige. Seejärel lisage uuesti liha koos läätsedega, praadige mõned minutid veel. Enne tulelt eemaldamist lisada segule macapulber ja veidi vett.

Meenutusi 2012 taimetoidumessilt

Teist aastat järjest korraldasid Eesti Loomakaitse Seltsi vabatahtlikud koostöös Eesti Vegan Seltsi ja MTÜ Kuulikoduga Taimetoidumessi. Üritus läks korda ja võib kindlalt väita, et rahva huvi on järjest suurem tervisliku toidu vastu.

no images were found

Fotod: Gunnar Kuut ja Martin Vuks

Kõrvitsa 5 kasulikku omadust ja 5 uutmoodi retsepti

Kõrvitsa retseptidKõrvits – sügise üks suuremaid sümboleid on väga tervislik aedvili. Traditsioonilisele marineerimisele vahelduseks soovitame kõrvitsa kuivatamist.  Kuivatamist kasutasid toiduainete säilitamiseks ka vanad eestlased, kes veel sügavkülmast ega hoidiste tegemiseks vajaminevatest suhkrukogustest unistadagi ei osanud. Kodustes tingimustes on parim abimees selle juures dehüdraator ehk toidukuivati.

Vee kõrvaldamine kõrvitsast pidurdab mik­roobide elutegevust ja aeglustab biokeemiliste protsesside kulgemist. Kuivatatud kõrvitsa kvaliteet on seda kõrgem, mida madalamal temperatuuril ja mida kiiremini kuivatamisprotsess toimub. Midzu dehüdraator on kuivatamiseks kiireim ja parim abimees.

5 kasulikku kõrvitsa omadust

Beeta-karoteen on antioksüdant

Üks tass purustatud kõrvitsat sisaldab 200% A vitamiini soovituslikust päevanormist. Kõrvits on rikas beeta-karoteenist, mis on kasulik nägemisele, parandab naha kahjustusi ja tõstab organismi immuunsust. Karoteenid kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning parandavad rakkudevahelist kommunikatsiooni.

Aitab kaalu langetada

Üks tass kõrvitsat annab umbes 7 grammi kiudaineid. Soovitatud päevadoos on 20 – 35 grammi. Kiudained on taime rakuseinte ehitusmaterjal, mis ei anna meile energiat. Kiudained mõjutavad soodsalt meie seedesüsteemile ning aitavad hoida kaalu kontrolli all.

Tervislik südamele

Kõrvitsaseemned sisaldavad rohkesti fütosteroole. Fütosteroolid alandavad vere kolesteroolitaset, vähendades kolesterooli imendumist ja suurendades selle eraldamist organismist. Neil on südame-veresoonkonnahaigusi ennetav toime ning võivad takistada käärsoole-, rinna- ja eesnäärmevähi teket.

Hoiab meeleolu

Kõrvits on looduslik L-trüptofaani ehk loodusliku antidepressandi allikas. See on looduslik aminohape, mida keha saab proteiinirikkast toidust. L-trüptofaan võib aidata leevendada ärevushooge, unetust ja vähendada depressiooni.

Naha tervendaja

Kõrvits on suurepäraseks karoteenide, asendamatute rasvhapete ja vitamiinide A, C ja E allikas. Beeta-karoteen on suurepärane vahend vananemise vastu, neutraliseerides vabu radikaale ja võideldes kortsude tekke vastu. Asendamatud rasvhapped pakuvad kaitset kõrge vererõhu vastu ja parandavad naha elastust. Vitamiinid A, C ja E aitavad puhastada ja niisutada nahka.

5 uutmoodi retsepti kõrvitsast

1. Kommiasendaja

Valmistage järgmine segu:

  • 1,6 dl tuhksuhkrut
  • 1sl  ingveripulbrit

Võite segu ka oma maitse järgi kokku segada – suhkur, kaneel, ingver vms.

Lõika kõrvitsast 1-2 cm ribad ja kastke üks külg maitsesegusse ja paigutage teise küljega dehüdraatori kuivatusrestile tihedalt üksteise kõrvale. Kuivades tõmbuvad ribad tugevalt kokku. Umbes 4 tunni möödudes maitsestage teine külg.

Kuivatage 6-8 tundi 45 kraadilises soojuses, siis võib tõsta temperatuuri 60-65 kraadini. Ärge kuivatage liiga krõbedaks! Maitske ja leidke endale sobiv kuivusaste.

Kui te ei pelga resti pesemist pärast kuivatamist, ribastage kõrvits kartulikoorijaga, segage peotäite viisi need ribad maitsesegus ja paigutage nö kuhilad restile kuivama. Liigutage neid ka kuivamise ajal!

Saate põnevad “pesad” heamaitselist maiustust mitmeks puhuks. Enne tõmmake kuivatusrestid kergelt üle õlise majapidamispaberiga.

2. Jõulukõrvits

Keetke tugevamaitseline marinaad, lisage veele kaneelipulki, nelki, suhkrut (mett või siirupit). Valage tuline marinaad lõigatud kõrvitsatükkidele, sulgege anum kaanega ja hoidke paar tundi. Nõrutage seejärel ning paigutage kuivatisse ja kuivatage samadel tingimustel nagu eelmises retseptis.

Kõrvitsalaast3. Kõrvitsalaast

Püreestage kõrvits, paigutage restile ca 8cm läbimõõduga küpsetuspaberikettad (ruumi paremaks kasutamiseks mahub restile veel 7-8 poole väiksemat ketast) ja valage igale suuremale kettale 1sl püreed.

Need on väga hästi kasutatavad püreesuppides, müslides ja mujal. Säilib värske kõrvitsa maitse ning on hea säilitada. Kõrvitsalaastud sulavad mõne minut jooksul vedelikus.

Kõrvitsalaastud kuivatage dehüdraatoris 45 kraadilisel temperatuuril.

4. Kõrvitsa-piparmündi maius

Valmistage piparmündi maitseline magusam tee, veidi tugevam kui joogiks kasutate. Puhastage kõrvits, lõigake õhemateks viiludeks ja asetada mõneks minutiks piparmündi tee sisse maitsestuma. Hiljem nõrutage sõelal ja seejärel pange dehüdraatorisse kuivama. Maitsestamisel võite alati ka eksperimenteerida.

Sellisel kujul kuivatatud kõrvits sobib omavalmistatud müslidesse, kisselli sisse, kui ka niisama nosimiseks – lastele on need eriti sobilikud kommi asemel pakkumiseks!

5. Kõrvitsaseemne kräkker

Vaja läheb:

  • 130g ehk ca 2,5 dl kõrvitsaseemneid
  • 1,2 dl vett
  • 2 sl riivitud toorest porgandit
  • 1 sl punase pipra tükikesi/punast paprikat/paprikahelbeid
  • 1 sl head sojakastet või midagi hapukat oma maitse järgi
  • Pisut toorsuhkrut/mett/agaavisiirupit vajadusel

Püreesta kõik saumikseriga või blenderis. Kui segu tuleb liiga tihe ja paks, lisage vett. Et kuivatamine efektiivsem oleks, lõigake küpsetuspaberist paraja suurusega kettad (ca 10 ketast ühele restile) ja tõstke lusikaga segu paberketastele, vormige lusikapõhjaga. Kuivatage algul 45 kraadiga, 3-4 tunni pärast tõstke temperatuur 60-le.

Kuivatage soovitud krõbeduseni. Kui kräkkerid juba lubavad end ümber keerata, siis eraldage ka küpsetuspaber.

Maca pulber nüüd soodushinnaga – 44%

Maca

Soodushind 5 EUR (tavahind 9EUR)

Maca juur mõjub üldtoniseerivalt, taastab energiat, tõstab liibidot ja leevendab menopausi järgseid terviseprobleeme ja hormonaalset tasakaalutust.

Maca parandadab sportlikke saavutusi, tõstab vitaalsust. Maca tugevdab immuunsüsteemi, mõjub antioksüdatiivselt ning tõstab toonust ehk mõjub kroonilise väsimuse vastu väga hästi. Parim enne 31.12.2012.

Maca juur on ülimalt rikas erinevate mineraalainete poolest. Ta sisaldab peaaegu kõiki vitamiine, aga ka flavonoide, eeterlikke õlisid ja teisi organismile väga kasulikke aineid. Kampaania kestab kuni kaupa jätkub.

Lugege lähemalt siit – maca pulber

Partii on otsas.

Müügil roosa ja must lauasool

Himaalaja soolad - roosa sool , must soolLooduslik Himaalaja kristallsool on ladestunud rohkem kui 250 miljonit aastat tagasi – ajal, mil looduses puudus saastamine. See on kõge puhtam sool, mis leidub meie planeedil.

Himaalaja soola teeb eriliseks tema tekkimine. Kliimamuutuse tõttu kuivas ürgmeri ning soolakiht sattus maakoore alla ja on ladestunud 600-800m sügavusele soolasoontesse. Olles seeläbi täielikult kaitstud tänapäeva keskkonna saastatuse eest.

Must lauasool

Roosa lauasool

Maca omlett

Maca omlettLäheb vaja:

  • ½ supilusikatäit maca pulbrit
  • 2 muna
  • ¼ teelusikatäit kaneeli
  • ¼ teelusikatäit ingveripulbrit
  • näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
  • 30 grammi kitsejuustu
  • 1 väike sibul
  • soola
  • oliiviõli

Vahustage munad, lisage neile väikesteks tükkideks lõigatud kitsejuust ning seejärel ülejäänud koostisained peale sibula. Lõigake sibul rõngasteks, küpsetage oliiviõlis kuldseks ning valage peale ettevalmistatud omletisegu.

Küpsetada esmalt üheltpoolt ning seejärel teiseltpoolt.

Maca parandadab sportlikke saavutusi, tõstab vitaalsust. Maca tugevdab immuunsüsteemi, mõjub antioksüdatiivselt ning tõstab toonust ehk mõjub kroonilise väsimuse vastu väga hästi.

Maca juur on ülimalt rikas erinevate mineraalainete poolest. Ta sisaldab peaaegu kõiki vitamiine, aga ka flavonoide, eeterlikke õlisid ja teisi organismile väga kasulikke aineid. Lugege lähemalt: maca pulber

 

Anname ära 50 toidumessi kutset

Anname ära 50 Tallinna Toidumessi kutset neile, kes ostavad terveeluterve.ee – st kaupa vähemalt 10-ne euro eest!

Toidumess 2012

Mess toimub 25-27 oktoober 2012 Tallinnas, Eesti Näituse messikeskuses, Pirita tee 28. Kutsetega pääseb messile kõikidel päevadel.

Asume C-hallis, stend nr 206. Kohapeal saab tutvuda uue piimamasinaga, dehüdraatoriga ja jogurtimasinaga. Saab proovida ja osta kõiki supertoite, õlisid jne. Valmistame kohapeal sojapiima ja teisi toite.

Kohapeal tehakse rasvamõõtmist.

Messi ametlik koduleht.

 

MSM pulber – uus toode

MSMMSM – pulber ( Methyl Sulfonyl Methane – metüülsulfonüülmetaan ) on toidulisand. MSM on vesilahustuv, orgaaniline väävliühend. Looduses leidub MSM-i vihma- ja järvevees.

  • MSM-pulber mõjub hästi luustiku, liigeste, lihaste, naha ja juuste heaolule.
  • MSM muudab glükoosamiini bioloogiliselt aktiivseks aidates tal jõuda liigeskõhredeni.
  • MSM aitab hoida liigeste ja lihaste liikuvust.

MSM on väävli vorm, mis on organismis sisalduv põhikomponent kollageeni, elastiini, kõhrede ja keratiini moodustumiseks. Annab paindlikkust ja tugevust lihastele, luudele, liigestele, sisemistele membraanidele ning peamiselt nahale, juustele ja küüntele.

Looduslik väävel on „ilu mineraal“, ta hoiab juuksed läikivad, naha sileda ja jume noorusliku. Uurimustulemused näitavad, et paljudel inimestel on organismis väävlipuudus ning see kasvab vanusega. MSM aitab taastada naha elastsust ning annab energiat. Tõstab rakkude läbilaskvust, mistõttu toitainete ja hapniku imendumine paraneb ja toksiinide ja jääkainete väljavool kehast kiireneb, seob osasid raskemetalle, et nad väljuksid kehast.

MSM aitab põletikul taanduda pehmetest kudedest ning leevendab artriidi- ja reumavalu. MSM aitab säilitada normaalset PH taset – väävel on insuliini põhikomponent, mis mängib olulist rolli süsivesikute ainevahetuses.

Annustamine

2-3 korda päevas 2-5g näiteks vette või C-vitamiinirohke mahla hulka segatult. Soovitavalt alusta väikesest kogusest näiteks 1g (1/4 teelusikatäit klaasi vee kohta) päevas vähehaaval annust suurendades. Võid annust suurendada kuni 2 teelusikatäieni päevas.

Hind: 200g  – 12 EUR

Osta siit – MSM pulber

Päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust mitte ületada. Ärge kasutage toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Hoidke toodet lastele kättesaamatus kohas.