Retsept: Kevadine tofudipp

Retsept - kevadine tofudipp - Merike Tärk soovitabOlen kindel, kui maitsed seda kevadist dippi, mida on võimalik täiendada järjestikku mullast tärkavate roheliste maitsetaimedega, mis sulle maitsevad, siis sööd seda ka sügisel!

Nõruta 300g pehmet tofut (soja kohupiima) ja 150g jogurtikreemi(jogurtijuustu), kasuta  kahvlit või lusikat segamiseks.

Lisa:

  • 350-400g jämedal riivil peenestatud värsket kurki
  • 1 sl värsket sidrunimahla
  • 1,5 sl vedelat mett või heledat siirupit
  • 2-3 hakitud küüslauguküünt
  • 1 tl ürdisoola/meresoola vm.
  • 0,5 tl jahvatatud musta pipart
  • värsket hakitud tilli/nurmenukulehti /võilillelehti/karulauku vm.

Olen kindel, kui maitsed seda kevadist dippi, mida on võimalik täiendada järjestikku mullast tärkavate roheliste maitsetaimedega, mis sulle maitsevad, siis sööd seda ka sügisel!

Nõruta 300g pehmet tofut (soja kohupiima) ja 150g jogurtikreemi(jogurtijuustu), kasuta  kahvlit või lusikat segamiseks.

Lisa:
350-400g jämedal riivil peenestatud värsket kurki
1 sl värsket sidrunimahla
1,5 sl vedelat mett või heledat siirupit
2-3 hakitud küüslauguküünt
1 tl ürdisoola/meresoola vm.
0,5 tl jahvatatud musta pipart
värsket hakitud tilli/nurmenukulehti /võilillelehti/karulauku vm.

Retsept: taimne sushi tofu ja avokaadoga

Sushi on maitsev, toitev ning seda on lõbus valmistada ja süüa. Ideaalne seltskonnatoit. Seekord panin sushi täidisesse enda valmistatud tofu ribasid ning avokaadot. Kõik kiitsid ning võitlus viimase sushitüki pärast oli kõva.

Vaja läheb:

  • nori lehti
  • sushi riisi
  • riisiäädikat
  • kõva tofut
  • 1 avokaado
  • serveerimiseks marineeritud ingverit, sojakastet ja wasabit ehk jaapani mädarõigast
  • bambusematti
  • söömiseks pulki

Keeda sushi riis, kurna ning sega riisiäädikaga. Aseta nori leht, läikivam pool allapoole, bambusemati peale ja kata ühtlaselt sushi riisiga, jättes ülemise serva umbes 1cm ulatuses katmata. Lisa ühele servale tofu ja avokaado ribad, niisuta kergelt näpud ning keera sushi bambusemati abil rulli, lõpus kergelt pigistades.

Kui rullid on valmis, võta niisutatud terav nuga ning lõika ära sushi ebaühtlased otsad ja seejärel lõika ühtlased tükid söömiseks. Võta sushitükk pulkade vahele, aseta selle peale veel marineeritud ingveri viil, kasta sojakastmesse ning soovikorral wasabisse.

Sandra Vungi

Soja hoiab luud tervena

Soja hoiab luud terverna - sojaoad sojauba isoflavoon
Luukadu ehk osteoporoos nõrgendab luid muutes nad hapraks ja kergesti murduvaks. Inimesele võib luumurd saatuslikuks saada, sest puusamurrust paranevad vaid pooled ning pooled jäävad sõltuma abivahendeist või teistest inimestest.

Põhjamaades on luukadu levinud haigus, kuigi toit sisaldab tavaliselt küllaldaselt kaltsiumi ja ka kaltsiumi tablettide söömine on populaarne.

Luustik on pidevalt uuenev kude. Vana luu lahustub ja uus tekib asemele. Üleminekuaastate järgselt on see tasakaal tugevasti luu hävinemise suunas nihkunud ja luustik nõrgeneb kiiresti. Naine kaotab aastas 1 -3 % oma luumassist.

Nõrgenemine on tingitud östrogeenide vähenemisest. Viimased parandavad organismi kaltsiumtasakaalu. Nad takistavad vana luud õgivaid rakke ja ergutavad uut luud moodustavaid rakke.

Riik Reieluumurdude arv
100 000 elaniku kohta
Kaltsiumi tarbimine
mg päevas
Rootsi 188 1104
Norra 190 1087
Taani 165 960
USA 144 973
Hong Kong 46 356
Singapur 22 389
Soome 140 Mehed 910, naised 1160

Aasias on luukadu harvaesinev haigus, kuigi teoreetiliselt peaksid sealsed inimesed kuuluma riskigruppi. Seda juba tänu oma haprale kehaehitusele ja sellele, et võrreldes soomlastega saavad nad vaid kolmandiku osa kaltsiumist.

Põhjuseks on Aasia rahvaste poolt toidust saadavad taimsed östrogeenid, isoflavoonid. Isoflavoonid on kaunviljades,  esinevad ainerühmad, millel on hormoonidele, vitamiinidele ja antioksüdantidele sarnaseid omadusi. Inimese poolt toiduks tarvitatavatest taimedest on märkimisväärsel hulgal isoflavoone vaid sojaubades.

Isoflavoonid tugevdavad luustikku

Teadlased on uurinud sojauba, et selgitada, missugused temas leiduvad ained tagavad sellise efekti. Katseid tehti Osta sojauba siit!tavalise soja ja sojaga, millest olid isoflavoonid eraldatud. Tulemused üllatasid: soja, milles isoflavoone polnud, halvendas kolesterooliarvu, isoflavoonidega soja parandas seda. Teine uurimus näitas, et vaid isoflavoonidega soja suurendas luutihedust. Algas süstemaatiline isoflavoonide mõju uurimine luustikule. Kokkuvõtvalt võib öelda, et soja looduslikud isoflavoonid takistavad luustiku nõrgenemist, parandavad kaltsiumi sidumist luudesse ja kaltsiumi tasakaalu organismis.  Soja isoflavoonid ongi selgitus sellele, et Aasias püsivad luud tugevad vähese kaltsiumi tarbimise juures.

Head rasvad vähendavad südameriske viiendiku võrra

Küllastatud rasvhapete asendamine tervislikumate valikutega vähendab südametõvedesse haigestumise riske tervelt viiendiku võrra, ehk 20%, nii väidavad USAs läbi viidud uurimuse tulemused. Head rasvad - sojatooted, soja, sojauba, sojaoad

Harvardi meditsiinikooli meeskond analüüsis kaheksa varasema uurimuse andmeid, mis hõlmasid enam kui 13 000 inimest.
Eksperdid ütlesid, et võis ja lihas leiduvate küllastatud rasvhapete tarbimise vähendamine on vaid üks osa tervislikust toitumisest. Täiskasvanud ei tohiks küllastatud rasvhapetest saada rohkem kui 11%  oma päevasest energiakogusest, kuna need rasvad tõstavad artereid ummistava nn. halva kolesterooli hulka.

Samas on polüküllastumata rasvhapetel vastupidine toime – nad tõstavad nn. hea kolesterooli hulka.

Harvardi meditsiinikooli meeskonna koostatud analüüs näitas, et polüküllastumata rasvhapete 5-protsendiline tarbimise tõus toob kaasa 10-protsendilise südamehaiguste riski vähenemise.

Keskmiselt oli vaadeldud uurimustes polüküllastumata rasvhapete tarbimist suurendatud 10 protsenti, mis tagas nelja-aastase perioodi jooksul viiendiku võrra väiksema südamehaiguste riski.

Victoria Taylor Briti terviseühingust märkis, et kõnealune uurimus ei võtnud arvesse seda, kas küllastatud rasvhapete asendamine monoküllastumata rasvhapetega, nagu oliivi- või rapsiõli, omab sarnast toimet või mitte.

Küllastatud rasvhapped

Või, juust, liha, lihatooted (viinerid, sardellid, hamburgerid), täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk, rasv praadimiseks, palmi- ja kookospähkli õli.

Monoküllastumata rasvhapped

Oliivid, rapsiseemned, pähklid (pistaatsia, mandlid, sarapuu, pekaanpähklid), arahhis ja neist valmistatud õlid ning avokaado.

Omega-3 polüküllastamata rasvhappedRisenta sojauba - sojaoad - soja

Lõhe, heeringas, forell ja rapsiseemned, sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid.

Omega-6 polüküllastumata rasvhapped

Päevalilleseemned, nisuidud, seesamiseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid ning mõned margariinid.

Transrasvhapped

Mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid õlisid sisaldavad), mida kasutatakse pagaritoodetes: küpsistes, tortides, pirukates.

Allikas: Postimees online

Retseptid: Juustuvõie tofuga ja redisevõie

Pehmet tofut on meeldiv segada loomsete toodetega, see annab võimaluse oma „lemmiktoit“ taimsemaks muuta igal võimalikul juhul. Tofu võib siin asendada hapukoort, võid, majoneesi.

Võided Merike Tärk soovitab retseptid tofu - redisevõie ja juustuvõie tofuga

Juustuvõie tofuga

  • 1-st liitrist sojapiimast saadud pehme tofu ehk kohupiim
  • 50-75g Eesti südamejuustu või muud juustu
  • 4-5g toorsuhkrut või mett
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1tl oliiviõli
  • 1/2tl Herbamare ürdisoola

Riivi südamejuust, haki küüslauk hästi peeneks ja sega nõrutatud kohupiimaga, lisades oliiviõli, magusaine. Maitsesta ürdisoolaga tagasihoidlikult, sest „valmides“ külmkapis omandab võie alles õige maitse. Tarvitamiskõlblik vähemalt nädala jooksul.

Redisevõie

  • 1-st liitrist sojapiimast saadud pehme tofu ehk kohupiim
  • 7-8 punasekoorega redist
  • 1tl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1tl toorsuhkrut vm
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1tl oliiviõli
  • 1/3tl jahvatatud musta pipart/piprasegu
  • ürdisoola
  • värskeid hakitud petersellilehti

Lisa nõrutatud kohupiimale hästi peeneks hakitud redis ja küüslauk, maitsesta ja sega kahvliga surudes hoolikalt. Jäta külmkappi vähemalt 30 min valmima, siis võid juba täiendavalt maitsestada ja serveerida.
Võide tihedust saad reguleerida kohupiima nõrutamise teel, mida kuivemaks nõrutad, seda määrde taolisema toidu saad.

Merike Tärk

Retsept: Kollane maisikook

Vaja lähebRetsept - kollane maisikook Sojapood Merike Tärk

  • 400g maitsestamata sojajogurtit
  • 400g maitsestamata pehmet tofut (kohupiima)
  • 3 kanamuna
  • 1dl suhkrut
  • 1dl maisimannat või maisitangu
  • ühe sidruni mahl ja kollane koor
  • 1-2 tl vanillsuhkrut
  • 0,5tl soola
  • rosinaid,sukaate vms
  • seesamiseemneid, demerera suhkrut vms koogi peale raputamiseks enne ahju panekut

Veel on vaja 24cm läbimõõduga küpsetusvormi, küpsetuspaberit vormi põhja katmiseks, õli vormi põhja ja külgede pintseldamiseks.

Valmistamine
1. Kalla mikserdamisnõusse kohupiim, jogurt, suhkrud, sidrunimahl ja sool. Purusta ühtlaseks massiks.
2. Vispelda kanamunad lahti.
3. Sega lusikaga kokku kohupiimasegu, kanamunad ja maisimanna.
4. Vala segu ettevalmistatud vormi, nüüd laota koogile laiali rosinad vm lisandid, siis nad ei vaju koogi põhja!
5. Küpseta 180 kraadilise eelsoojendatud ahju keskel 30-35 min ehk kuni kook on kuldne aga käega katsudes vetruv. Jahuta vormis!

Kui soovid koogile anda erilisemat maitset, siis leota rosinaid fariinisuhkru ja rummi vm segus. Kui soovid kiiremini tulemust, võid veidi kuumutada, siis kalla sõelale nõrguma ja laota koogile. Alkohol haihtub kuumutamisel, jääb võrratu maitse.

Head abivahendid: jogurti masin ja sojapiima masin

Merike Tärk

Goji marjad – looduslik vitamiinipomm

Goji mari marjad hundimari lycium barbarum loodustooted taimetoitGoji marju tuntakse veel nimedega wolfberry, hundimari ja taralõng, lycium barbarum.

Goji marjad – kasvavad igihaljastel põõsastel, mida leidub lähistroopilistes Hiina, Mongoolia ja Tiibeti Himaalaja piirkonnas.

Goji marju korjatakse tavaliselt juba kuivanutena, seega ei ole sõna “päikesekuivatatud” lihtsalt tühi reklaamitrikk.

Nad on kokkukuivanud punased marjad, mis näevad välja, nagu punased veidi piklikud rosinad. Maitse on nagu vähemagusatel rosinatel, väga mõnus.

Soovitav igapäevane kogus 10-20gr kuivatatud marju.

Goji mari – antioksüdant ja looduslik vitamiinipomm

Goji mari on alates 21. sajandi algusest arenenud maades saanud kiirelt suure tähelepanu osaliseks tänu toiteväärtusele ja antioksüdantsetele (organismis vabade radikaalide tegevust pärssivatele) omadustele. Goji mari kui ravimtaim kuulub nn. „superviljade“ hulka.Goji marjad sisaldavad - kaltsium raud kaalium tsink vitamiin C,B seleen

Toitumisteadlane prof. Earl Mindelli, kes on üks tuntumaid goji marjade uurijaid, kinnitusel leidub neis antioksüdante 20 korda rohkem kui jõhvikates! Aasia maades, Indias, Tiibetis ja Hiinas, on goji  mari aastasadu tuntud loodustoode toidu valmistamisel. Goji marja hinnatakse jõudu taastava toiduna.

Esimesed andmed goji marjade kasutamisest pärinevad Tiibeti munkade poolt umbes 7. sajandist.
Legendi kohaselt kaevati ühe budistliku templi seina äärde kaev. Üle kaevu-suu ulatusid pidevalt goji oksad. Mitmete aastate jooksul kukkus kaevuvette palju marju. Need, kes sealt kaevust vett jõid, olid tuntud oma terve jume ja üleüldise hea enesetunde poolest. Nende hambad olid tervemad ja ka juuksed ei läinud halliks vaid muutusid valgeks. Osad allikad väidavad isegi, et goji marja on kasutatud juba üle 6000 aasta.

Viimastel aastakümnetel on maailma teadlased avaldanud erkpunaste goji-marjade toime kohta ligi 3000 uurimuse.

Goji marja mõju terviseleGoji mari marjad ravimtaimed loodustooted

Goji marjad säilitavad meie head välimust, enesetunnet ja tervist.

Lisaks:

  • kaitsevad maksa
  • parandavad silmanägemist
  • parandavad seksuaalset toimimist ja viljakust
  • tugevdavad jalgu
  • võimendavad immuunsüsteemi
  • parandavad verevarustust
  • edendavad pikaealisust
  • vähendavad kortsude teket

Goji marjad on rikkad antioksüdantide poolest, sisaldades konkreetselt karotinoide, nagu beeta-karotiin ja zeaxantiin. Üks zeaxantiini võtmerolle on silma võrkkesta kaitsmine, imendades sinist valgust ja toimides antioksüandina. Tegelikult võib regulaarne zeaxantiini sisaldava toidu tarbimine vähendada vanusega seotud nägemise vähenemist ja pimenemist (vanusest tingitud kollatähni taandarenemine ja glaukoom), seda eriti üle 65 aastastel inimestel.

Goji mari sisaldades rohkesti aminohappeid ja antioksüdante on vähki tõrjuvate omadustega. Goji marjades on 50 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis.

Lisaks juba eelpool mainitule on goji marjal omadusi, mis võivad aidata nii südame-veresoonkonna haiguste ja põletikuliste protsesside puhul. Goji mari on neuronaalsete kahjustuste eest kaitsvate omaduste ja immunomoduleerivate ainete edasikandja.

Peale selle sisaldavad goji marjad paljusid fütokemikaale: beeta-karotiin, polüsahhariidid. Nad on üks kõige kõrgema zeaxanthini (silma võrkkestale vajalik karotenoid) sisaldusega taimi.

Goji marjast on tänapäeval saanud paljude staaride nooruseeliksiir. Goji marju tarbivad pidevalt näiteks Madonna, Brooke Shields, Steven Seagal, Kate Moss, Mick Jagger jpt.

Goji marja kasutamineGoji marjad loodustooted ravimtaimed

Goji marju võib lisada putrudele, müslile, jogurtile. Samuti saab neist teed teha, lastes marjadel kuni 5 minutit keema lastud vees tõmmata. Neist võib teha suppe või süüa nagu rosinaid.

Viimastel aastatel on goji marjade mahl muutunud populaarseks tervisejoogiks. Goji mahlu turustavad firmad väidavad tihti, et mees nimega Li Qing tarvitas godži marju igapäevaselt ja elas 252 aasta vanuseks (raske on seda tõestada või ümber lükata).

Retsept – Merike Tärk soovitab:
Eriline hommikujook, mis sobib ka õhtupoolikul


Goji marju saab osta väga soodsa hinnaga Sojapoood.ee-st

Eriline hommikujook, mis sobib ka õhtupoolikul

Goji marjad mari hommikujook retsept loodustootedMõõda 5sl=ca 50 g goji marju termosesse ehk  kaanetatavasse soojapidavasse anumasse, kalla liitri jagu 70-80 kraadist vett peale (lülita kann välja kahisema hakates), lisa paar kaneelikoore kangi ja jäta hauduma, näiteks üle öö.

Eemalda kaneelikangid. Marjade peenestamise eesmärgil töötle segu sauseguriga.

Kuna marjad on magedad, siis oma maitset arvestades võib juurde lisada sidruni vm.värsket mahla.
Hauduma pannes võib ingverisõber lisada tükikese ingverit!

Kui viljalihaga jook ei meeldi, eralda marjad sõela abil, söö neid nii nagu meeldib-jogurtis, pudruga jne.

Jook maitseb külmalt sama hästi! Kui aga soovid järelejäänud jooki teistkordselt kuumutada, siis ära keema lase!

Goji marju saab osta väga soodsa hinnaga Sojapoood.ee-st

Merike Tärk

Suitsused tofukuubikud tomatikastmes – retsept

Sõin sarnast toitu ühes Londoni taimetoidu restoranis ning kuna seeRetsept suitsused tofukuubikud - tofu sojapiim - Sandra Vungi oli nii maitsev, siis otsustasin kodus midagi sarnast järele proovida. Soovitan soojalt!

  • 250g kõva tofut
  • 1 pakk suitsumaitselist marinaadi (nt. Santa Maria)
  • väike pakk tomatikastet
  • praadimiseks õli

Lõika tofu kuubikuteks ning pane kuubikud väikesesse kilekotti. Vala marinaad tofule peale ning sulge kilekott kindlalt. Aseta tofu külmkappi umbes tunniks ajaks marineerima. Seejärel pane pann tulele, lisa õli ning prae tofukuubikuid paar minutit. Lisa tomatikaste ning kuumuta veel minut või paar.

Söö näiteks võileiva peal, kartuli või riisi kõrvale, tortilla sees või niisama. Tofukuubikuid võid edukalt ka varda otsas grillida.

Sandra Vungi

Tofukook – retsept

Tofukook ehk tagurpidi õunakook

Tofukook tofu kook retsept tagurpidi õunakook

Vaja läheb

  • 3-4 –st masinatäiest sojapiimast saadud kohupiimast kreemi (kas sidrunikreem või maitsestad omal soovil)
  • 2 kanamuna (mida tegelikult vaja pole, kui väga soote, siis palun)

Lisaks

  • 5-6 õuna (olenevalt aastajast –  rabarberit, tikreid vms)
  • suhkrut, fariinisuhkrut või purustatud datleid oma magusaarmastust arvestades
  • 2-3 sl röstitud okarat
  • 1tl ingveripulbrit (võib ka ära jääda)
  • 1-2tl kaneelipulbrit

Küpsetamine

24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ja küpsetuspaberit vormi põhja katteks. Vormi põhja ja küljed võib pintseldada õliga üle aga ei pea.

1.  Eesti õunu ära koori! Tükelda õunad kuubikuteks.
2. Kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga, sulge vorm ja kata vormipõhi röstitud okara, kliide, kaerahelveste vms.
3. Laota õunakuubikud vormipõhja.
4.  Raputa kaneel õuntele või marjadele, vajadusel lisa suhkrut.
5. Kata õunakuubikud tofukreemiga.
6. Küpseta 180 kraadilises eelsoojendatud ahjus keskmisel restil ca 30minut, kuni tofukreem vormi servades  kergelt lahti löönud ja pruunikaks minemas.  Jahuta kook vormis.
7. Keera kook tagurpidi serveerimisalusele, saad  tofusegust koogipõhja, õunad vahekihiks ja katte saad valida ise, kui soovid seda. Näiteks rõstitud okarat, vaniljekastet, kookoshelbeid, suhkruta garobivõiet, šokolaadivõõpa, sidruni-vanilli tofukreemi vms.

Koogi võib paar päeva varem valmis küpsetada, maitse aina paraneb jahedas hoides.

Näpunäited

1. Sama tofukreemi  kasuta hapukoore, kohupiima või jogurti  ja kanamuna segu asemel suvalise marjakoogi katteks. Kogus vali meelevaldne! Säästad raha ja sööjate tervist!
2. Tofukreemi saad 3-4-st masinatäiest sojapiimastpiimast pärast kalgendamist ja nõrutamist. Maitsestada soovitan ennast usaldades suvalise magusaaine, kaneeli vms. Soovitav on 1-2sl värsket sidrunimahla lisada.
3. Kui lahtikäiv vorm puudub, kata suvaline küpsetamiskuumust taluv nõu küpsetuspaberiga, muu toimib õpetuse järgi. Kook kummuta jahtunult serveerimisalusele.
4. Sama õpetuse järgi võib küpsetada koogi teistpidi – põhja vala tofukreem, õunad või muu puuvili laota õrnalt tofukreemi peale. Saad täiesti uue koogi!
5. Kanamunad löö lahti ja sega pehme tofuga st.kohupiimaga, kui soovid kohevamat kooki.

Päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust mitte ületada. Ärge kasutage toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Hoidke toodet lastele kättesaamatus kohas.