1 6 7 8

Soja hoiab luud tervena

Soja hoiab luud terverna - sojaoad sojauba isoflavoon
Luukadu ehk osteoporoos nõrgendab luid muutes nad hapraks ja kergesti murduvaks. Inimesele võib luumurd saatuslikuks saada, sest puusamurrust paranevad vaid pooled ning pooled jäävad sõltuma abivahendeist või teistest inimestest.

Põhjamaades on luukadu levinud haigus, kuigi toit sisaldab tavaliselt küllaldaselt kaltsiumi ja ka kaltsiumi tablettide söömine on populaarne.

Luustik on pidevalt uuenev kude. Vana luu lahustub ja uus tekib asemele. Üleminekuaastate järgselt on see tasakaal tugevasti luu hävinemise suunas nihkunud ja luustik nõrgeneb kiiresti. Naine kaotab aastas 1 -3 % oma luumassist.

Nõrgenemine on tingitud östrogeenide vähenemisest. Viimased parandavad organismi kaltsiumtasakaalu. Nad takistavad vana luud õgivaid rakke ja ergutavad uut luud moodustavaid rakke.

Riik Reieluumurdude arv
100 000 elaniku kohta
Kaltsiumi tarbimine
mg päevas
Rootsi 188 1104
Norra 190 1087
Taani 165 960
USA 144 973
Hong Kong 46 356
Singapur 22 389
Soome 140 Mehed 910, naised 1160

Aasias on luukadu harvaesinev haigus, kuigi teoreetiliselt peaksid sealsed inimesed kuuluma riskigruppi. Seda juba tänu oma haprale kehaehitusele ja sellele, et võrreldes soomlastega saavad nad vaid kolmandiku osa kaltsiumist.

Põhjuseks on Aasia rahvaste poolt toidust saadavad taimsed östrogeenid, isoflavoonid. Isoflavoonid on kaunviljades,  esinevad ainerühmad, millel on hormoonidele, vitamiinidele ja antioksüdantidele sarnaseid omadusi. Inimese poolt toiduks tarvitatavatest taimedest on märkimisväärsel hulgal isoflavoone vaid sojaubades.

Isoflavoonid tugevdavad luustikku

Teadlased on uurinud sojauba, et selgitada, missugused temas leiduvad ained tagavad sellise efekti. Katseid tehti Osta sojauba siit!tavalise soja ja sojaga, millest olid isoflavoonid eraldatud. Tulemused üllatasid: soja, milles isoflavoone polnud, halvendas kolesterooliarvu, isoflavoonidega soja parandas seda. Teine uurimus näitas, et vaid isoflavoonidega soja suurendas luutihedust. Algas süstemaatiline isoflavoonide mõju uurimine luustikule. Kokkuvõtvalt võib öelda, et soja looduslikud isoflavoonid takistavad luustiku nõrgenemist, parandavad kaltsiumi sidumist luudesse ja kaltsiumi tasakaalu organismis.  Soja isoflavoonid ongi selgitus sellele, et Aasias püsivad luud tugevad vähese kaltsiumi tarbimise juures.

Head rasvad vähendavad südameriske viiendiku võrra

Küllastatud rasvhapete asendamine tervislikumate valikutega vähendab südametõvedesse haigestumise riske tervelt viiendiku võrra, ehk 20%, nii väidavad USAs läbi viidud uurimuse tulemused. Head rasvad - sojatooted, soja, sojauba, sojaoad

Harvardi meditsiinikooli meeskond analüüsis kaheksa varasema uurimuse andmeid, mis hõlmasid enam kui 13 000 inimest.
Eksperdid ütlesid, et võis ja lihas leiduvate küllastatud rasvhapete tarbimise vähendamine on vaid üks osa tervislikust toitumisest. Täiskasvanud ei tohiks küllastatud rasvhapetest saada rohkem kui 11%  oma päevasest energiakogusest, kuna need rasvad tõstavad artereid ummistava nn. halva kolesterooli hulka.

Samas on polüküllastumata rasvhapetel vastupidine toime – nad tõstavad nn. hea kolesterooli hulka.

Harvardi meditsiinikooli meeskonna koostatud analüüs näitas, et polüküllastumata rasvhapete 5-protsendiline tarbimise tõus toob kaasa 10-protsendilise südamehaiguste riski vähenemise.

Keskmiselt oli vaadeldud uurimustes polüküllastumata rasvhapete tarbimist suurendatud 10 protsenti, mis tagas nelja-aastase perioodi jooksul viiendiku võrra väiksema südamehaiguste riski.

Victoria Taylor Briti terviseühingust märkis, et kõnealune uurimus ei võtnud arvesse seda, kas küllastatud rasvhapete asendamine monoküllastumata rasvhapetega, nagu oliivi- või rapsiõli, omab sarnast toimet või mitte.

Küllastatud rasvhapped

Või, juust, liha, lihatooted (viinerid, sardellid, hamburgerid), täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk, rasv praadimiseks, palmi- ja kookospähkli õli.

Monoküllastumata rasvhapped

Oliivid, rapsiseemned, pähklid (pistaatsia, mandlid, sarapuu, pekaanpähklid), arahhis ja neist valmistatud õlid ning avokaado.

Omega-3 polüküllastamata rasvhappedRisenta sojauba - sojaoad - soja

Lõhe, heeringas, forell ja rapsiseemned, sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid.

Omega-6 polüküllastumata rasvhapped

Päevalilleseemned, nisuidud, seesamiseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid ning mõned margariinid.

Transrasvhapped

Mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid õlisid sisaldavad), mida kasutatakse pagaritoodetes: küpsistes, tortides, pirukates.

Allikas: Postimees online

Retseptid: Juustuvõie tofuga ja redisevõie

Pehmet tofut on meeldiv segada loomsete toodetega, see annab võimaluse oma „lemmiktoit“ taimsemaks muuta igal võimalikul juhul. Tofu võib siin asendada hapukoort, võid, majoneesi.

Võided Merike Tärk soovitab retseptid tofu - redisevõie ja juustuvõie tofuga

Juustuvõie tofuga

  • 1-st liitrist sojapiimast saadud pehme tofu ehk kohupiim
  • 50-75g Eesti südamejuustu või muud juustu
  • 4-5g toorsuhkrut või mett
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1tl oliiviõli
  • 1/2tl Herbamare ürdisoola

Riivi südamejuust, haki küüslauk hästi peeneks ja sega nõrutatud kohupiimaga, lisades oliiviõli, magusaine. Maitsesta ürdisoolaga tagasihoidlikult, sest „valmides“ külmkapis omandab võie alles õige maitse. Tarvitamiskõlblik vähemalt nädala jooksul.

Redisevõie

  • 1-st liitrist sojapiimast saadud pehme tofu ehk kohupiim
  • 7-8 punasekoorega redist
  • 1tl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1tl toorsuhkrut vm
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1tl oliiviõli
  • 1/3tl jahvatatud musta pipart/piprasegu
  • ürdisoola
  • värskeid hakitud petersellilehti

Lisa nõrutatud kohupiimale hästi peeneks hakitud redis ja küüslauk, maitsesta ja sega kahvliga surudes hoolikalt. Jäta külmkappi vähemalt 30 min valmima, siis võid juba täiendavalt maitsestada ja serveerida.
Võide tihedust saad reguleerida kohupiima nõrutamise teel, mida kuivemaks nõrutad, seda määrde taolisema toidu saad.

Merike Tärk

Retsept: Kollane maisikook

Vaja lähebRetsept - kollane maisikook Sojapood Merike Tärk

  • 400g maitsestamata sojajogurtit
  • 400g maitsestamata pehmet tofut (kohupiima)
  • 3 kanamuna
  • 1dl suhkrut
  • 1dl maisimannat või maisitangu
  • ühe sidruni mahl ja kollane koor
  • 1-2 tl vanillsuhkrut
  • 0,5tl soola
  • rosinaid,sukaate vms
  • seesamiseemneid, demerera suhkrut vms koogi peale raputamiseks enne ahju panekut

Veel on vaja 24cm läbimõõduga küpsetusvormi, küpsetuspaberit vormi põhja katmiseks, õli vormi põhja ja külgede pintseldamiseks.

Valmistamine
1. Kalla mikserdamisnõusse kohupiim, jogurt, suhkrud, sidrunimahl ja sool. Purusta ühtlaseks massiks.
2. Vispelda kanamunad lahti.
3. Sega lusikaga kokku kohupiimasegu, kanamunad ja maisimanna.
4. Vala segu ettevalmistatud vormi, nüüd laota koogile laiali rosinad vm lisandid, siis nad ei vaju koogi põhja!
5. Küpseta 180 kraadilise eelsoojendatud ahju keskel 30-35 min ehk kuni kook on kuldne aga käega katsudes vetruv. Jahuta vormis!

Kui soovid koogile anda erilisemat maitset, siis leota rosinaid fariinisuhkru ja rummi vm segus. Kui soovid kiiremini tulemust, võid veidi kuumutada, siis kalla sõelale nõrguma ja laota koogile. Alkohol haihtub kuumutamisel, jääb võrratu maitse.

Head abivahendid: jogurti masin ja sojapiima masin

Merike Tärk

Goji marjad – looduslik vitamiinipomm

Goji mari marjad hundimari lycium barbarum loodustooted taimetoitGoji marju tuntakse veel nimedega wolfberry, hundimari ja taralõng, lycium barbarum.

Goji marjad – kasvavad igihaljastel põõsastel, mida leidub lähistroopilistes Hiina, Mongoolia ja Tiibeti Himaalaja piirkonnas.

Goji marju korjatakse tavaliselt juba kuivanutena, seega ei ole sõna “päikesekuivatatud” lihtsalt tühi reklaamitrikk.

Nad on kokkukuivanud punased marjad, mis näevad välja, nagu punased veidi piklikud rosinad. Maitse on nagu vähemagusatel rosinatel, väga mõnus.

Soovitav igapäevane kogus 10-20gr kuivatatud marju.

Goji mari – antioksüdant ja looduslik vitamiinipomm

Goji mari on alates 21. sajandi algusest arenenud maades saanud kiirelt suure tähelepanu osaliseks tänu toiteväärtusele ja antioksüdantsetele (organismis vabade radikaalide tegevust pärssivatele) omadustele. Goji mari kui ravimtaim kuulub nn. „superviljade“ hulka.Goji marjad sisaldavad - kaltsium raud kaalium tsink vitamiin C,B seleen

Toitumisteadlane prof. Earl Mindelli, kes on üks tuntumaid goji marjade uurijaid, kinnitusel leidub neis antioksüdante 20 korda rohkem kui jõhvikates! Aasia maades, Indias, Tiibetis ja Hiinas, on goji  mari aastasadu tuntud loodustoode toidu valmistamisel. Goji marja hinnatakse jõudu taastava toiduna.

Esimesed andmed goji marjade kasutamisest pärinevad Tiibeti munkade poolt umbes 7. sajandist.
Legendi kohaselt kaevati ühe budistliku templi seina äärde kaev. Üle kaevu-suu ulatusid pidevalt goji oksad. Mitmete aastate jooksul kukkus kaevuvette palju marju. Need, kes sealt kaevust vett jõid, olid tuntud oma terve jume ja üleüldise hea enesetunde poolest. Nende hambad olid tervemad ja ka juuksed ei läinud halliks vaid muutusid valgeks. Osad allikad väidavad isegi, et goji marja on kasutatud juba üle 6000 aasta.

Viimastel aastakümnetel on maailma teadlased avaldanud erkpunaste goji-marjade toime kohta ligi 3000 uurimuse.

Goji marja mõju terviseleGoji mari marjad ravimtaimed loodustooted

Goji marjad säilitavad meie head välimust, enesetunnet ja tervist.

Lisaks:

  • kaitsevad maksa
  • parandavad silmanägemist
  • parandavad seksuaalset toimimist ja viljakust
  • tugevdavad jalgu
  • võimendavad immuunsüsteemi
  • parandavad verevarustust
  • edendavad pikaealisust
  • vähendavad kortsude teket

Goji marjad on rikkad antioksüdantide poolest, sisaldades konkreetselt karotinoide, nagu beeta-karotiin ja zeaxantiin. Üks zeaxantiini võtmerolle on silma võrkkesta kaitsmine, imendades sinist valgust ja toimides antioksüandina. Tegelikult võib regulaarne zeaxantiini sisaldava toidu tarbimine vähendada vanusega seotud nägemise vähenemist ja pimenemist (vanusest tingitud kollatähni taandarenemine ja glaukoom), seda eriti üle 65 aastastel inimestel.

Goji mari sisaldades rohkesti aminohappeid ja antioksüdante on vähki tõrjuvate omadustega. Goji marjades on 50 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis.

Lisaks juba eelpool mainitule on goji marjal omadusi, mis võivad aidata nii südame-veresoonkonna haiguste ja põletikuliste protsesside puhul. Goji mari on neuronaalsete kahjustuste eest kaitsvate omaduste ja immunomoduleerivate ainete edasikandja.

Peale selle sisaldavad goji marjad paljusid fütokemikaale: beeta-karotiin, polüsahhariidid. Nad on üks kõige kõrgema zeaxanthini (silma võrkkestale vajalik karotenoid) sisaldusega taimi.

Goji marjast on tänapäeval saanud paljude staaride nooruseeliksiir. Goji marju tarbivad pidevalt näiteks Madonna, Brooke Shields, Steven Seagal, Kate Moss, Mick Jagger jpt.

Goji marja kasutamineGoji marjad loodustooted ravimtaimed

Goji marju võib lisada putrudele, müslile, jogurtile. Samuti saab neist teed teha, lastes marjadel kuni 5 minutit keema lastud vees tõmmata. Neist võib teha suppe või süüa nagu rosinaid.

Viimastel aastatel on goji marjade mahl muutunud populaarseks tervisejoogiks. Goji mahlu turustavad firmad väidavad tihti, et mees nimega Li Qing tarvitas godži marju igapäevaselt ja elas 252 aasta vanuseks (raske on seda tõestada või ümber lükata).

Retsept – Merike Tärk soovitab:
Eriline hommikujook, mis sobib ka õhtupoolikul


Goji marju saab osta väga soodsa hinnaga Sojapoood.ee-st

Eriline hommikujook, mis sobib ka õhtupoolikul

Goji marjad mari hommikujook retsept loodustootedMõõda 5sl=ca 50 g goji marju termosesse ehk  kaanetatavasse soojapidavasse anumasse, kalla liitri jagu 70-80 kraadist vett peale (lülita kann välja kahisema hakates), lisa paar kaneelikoore kangi ja jäta hauduma, näiteks üle öö.

Eemalda kaneelikangid. Marjade peenestamise eesmärgil töötle segu sauseguriga.

Kuna marjad on magedad, siis oma maitset arvestades võib juurde lisada sidruni vm.värsket mahla.
Hauduma pannes võib ingverisõber lisada tükikese ingverit!

Kui viljalihaga jook ei meeldi, eralda marjad sõela abil, söö neid nii nagu meeldib-jogurtis, pudruga jne.

Jook maitseb külmalt sama hästi! Kui aga soovid järelejäänud jooki teistkordselt kuumutada, siis ära keema lase!

Goji marju saab osta väga soodsa hinnaga Sojapoood.ee-st

Merike Tärk

Suitsused tofukuubikud tomatikastmes – retsept

Sõin sarnast toitu ühes Londoni taimetoidu restoranis ning kuna seeRetsept suitsused tofukuubikud - tofu sojapiim - Sandra Vungi oli nii maitsev, siis otsustasin kodus midagi sarnast järele proovida. Soovitan soojalt!

  • 250g kõva tofut
  • 1 pakk suitsumaitselist marinaadi (nt. Santa Maria)
  • väike pakk tomatikastet
  • praadimiseks õli

Lõika tofu kuubikuteks ning pane kuubikud väikesesse kilekotti. Vala marinaad tofule peale ning sulge kilekott kindlalt. Aseta tofu külmkappi umbes tunniks ajaks marineerima. Seejärel pane pann tulele, lisa õli ning prae tofukuubikuid paar minutit. Lisa tomatikaste ning kuumuta veel minut või paar.

Söö näiteks võileiva peal, kartuli või riisi kõrvale, tortilla sees või niisama. Tofukuubikuid võid edukalt ka varda otsas grillida.

Sandra Vungi

Tofukook – retsept

Tofukook ehk tagurpidi õunakook

Tofukook tofu kook retsept tagurpidi õunakook

Vaja läheb

  • 3-4 –st masinatäiest sojapiimast saadud kohupiimast kreemi (kas sidrunikreem või maitsestad omal soovil)
  • 2 kanamuna (mida tegelikult vaja pole, kui väga soote, siis palun)

Lisaks

  • 5-6 õuna (olenevalt aastajast –  rabarberit, tikreid vms)
  • suhkrut, fariinisuhkrut või purustatud datleid oma magusaarmastust arvestades
  • 2-3 sl röstitud okarat
  • 1tl ingveripulbrit (võib ka ära jääda)
  • 1-2tl kaneelipulbrit

Küpsetamine

24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ja küpsetuspaberit vormi põhja katteks. Vormi põhja ja küljed võib pintseldada õliga üle aga ei pea.

1.  Eesti õunu ära koori! Tükelda õunad kuubikuteks.
2. Kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga, sulge vorm ja kata vormipõhi röstitud okara, kliide, kaerahelveste vms.
3. Laota õunakuubikud vormipõhja.
4.  Raputa kaneel õuntele või marjadele, vajadusel lisa suhkrut.
5. Kata õunakuubikud tofukreemiga.
6. Küpseta 180 kraadilises eelsoojendatud ahjus keskmisel restil ca 30minut, kuni tofukreem vormi servades  kergelt lahti löönud ja pruunikaks minemas.  Jahuta kook vormis.
7. Keera kook tagurpidi serveerimisalusele, saad  tofusegust koogipõhja, õunad vahekihiks ja katte saad valida ise, kui soovid seda. Näiteks rõstitud okarat, vaniljekastet, kookoshelbeid, suhkruta garobivõiet, šokolaadivõõpa, sidruni-vanilli tofukreemi vms.

Koogi võib paar päeva varem valmis küpsetada, maitse aina paraneb jahedas hoides.

Näpunäited

1. Sama tofukreemi  kasuta hapukoore, kohupiima või jogurti  ja kanamuna segu asemel suvalise marjakoogi katteks. Kogus vali meelevaldne! Säästad raha ja sööjate tervist!
2. Tofukreemi saad 3-4-st masinatäiest sojapiimastpiimast pärast kalgendamist ja nõrutamist. Maitsestada soovitan ennast usaldades suvalise magusaaine, kaneeli vms. Soovitav on 1-2sl värsket sidrunimahla lisada.
3. Kui lahtikäiv vorm puudub, kata suvaline küpsetamiskuumust taluv nõu küpsetuspaberiga, muu toimib õpetuse järgi. Kook kummuta jahtunult serveerimisalusele.
4. Sama õpetuse järgi võib küpsetada koogi teistpidi – põhja vala tofukreem, õunad või muu puuvili laota õrnalt tofukreemi peale. Saad täiesti uue koogi!
5. Kanamunad löö lahti ja sega pehme tofuga st.kohupiimaga, kui soovid kohevamat kooki.

Midzu jogurtimasin – saage tuttavaks

Eesti Sojaliit tõi möödunud nädalal Eesti turule täiesti uue masina millega saab igaüks nüüd mugavalt jogurtit valmistada.

Midzu jogurtimasin

Täisautomaatne. Sul tuleb ainult sisse lülitada!

Midzu jogurtimasin on mõeldud 1 liitri jogurti valmistamiseks 10-12 tunni jooksul ( näiteks öö jooksul).

Tänu kaasaegsele tehnoloogiale kulub 1liitri  jogurti tegemiseks ainult ca 30 sendi eest elektrit!

Kui kasutate enda valmistatud sojapiima ja meil müüdavat juuretist, siis on 1 liitri sojajogurti omahind ainult ca 7 krooni!

Jogurtimasina tutvustus

1. Unikaalne ehitus jaotab soojust ühtlaselt, parandades seeläbi laktobatsillide aktiviseerumist
2. Läbipaistev kaas võimab jälgida töökäiku.
3. Anuma disain väldib jogurti riknemise enne tarvitamist.
4. Anuma materjal omab vastab Euroopa Toiduohutuse nõuetele ja omab FDA(USA) sertifikaati.

Kuidas jogurtimasinat kasutada

1. Kääritamisanum, selle kate ja segamislusikas tuleb enne kasutamist steriliseerida. Selleks tuleb neid keeta umbes 1 minut või panna vähese veega 3-5 minutiks mikrolaineahju.

2. Kallake 1 liiter soja-, lehma- või kitsepiima konteinerisse. Segage hulka 1 pakk jogurti juuretist. Võite kasutada ka 2-3 lusikatäit naturaalset jogurtit. Piim peaks olema alati toatemperatuuril. Kui steriliseerite enne kasutamist piima keetmise teel, siis jahutage see 40kraadini enne kui lisate jogurtijuuretise.

3. Katke kääritamisanum kaanega ja asetage see kääritamissüvendisse ja sulgege pealmine kaas. Lülitage masin vooluvõrku ja laske 8-12 tundi haududa. Mida pikem on kääritamisperiood, seda suurem happelisus. Ärge hautage kauem kui 14 tundi! Lühendamaks hautamisaega võib anumasse lisada sooja vett.

4. Kõige parem on panna vastvalminud jogurt külmikusse ja lasta tal seal 6-12 tundi jahtuda. Nii omandab jogurt kõige parema maitse.
Külmikus hoitud jogurt säilib kuni 10 päeva ent laktobatsillide kontsentratsioon on parim esimese 3 päeva jooksul.
Valmis jogurt on söödav. Kui teile ei maitse jahutatud jogurt võite seda tarvitada soojalt lisades maitseparandajaid nagu puuvilju, kookost või fruktoosi.

Kasulikud näpunäited

  • Soodsaima hinnaga sojapiima saate kasutades Midzu sojapiimamasinat – 1 liiter maksab 5 krooni.
  • Lisage värskeid või kuivatatud puuvilju, samuti teravilja, et parandada jogurti maitset ja muuta toit mitmekülgsemaks. Juhul kui soovite puuvilju lisada enne hautamist steriliseerige neid 3-5 minutit keetes ja siis jahutage need 45kraadini.
  • Lisanditega piima kasutamine pole soovitav kuna lisandid võivad takistada laktobatsillide tekkimist. Kasutage üksnes töötlemata piima.
  • Säilitage 3-4 lusikatäit jogurtit (umbes 30 ml) järgmise partii juuretiseks. Kui vana partii on vanem kui kolm päeva, siis kasutage uut juuretist. Sellist juuretise võtmise viisi võib kasutada 10-20 korda või kuni jogurt muutub liiga vedelaks. Siis kasutage uut juuretist. Kui kasutate juuretiseks naturaalset jogurtit võib seda protsessi kasutada 1-2 korda.
  • Tekstuuri parandamiseks võib kasutada näiteks agar-agarit(umbes 1 teelusikatäis), maisi jahu või muid jahuliike (1 teelusikas). Lahustage väike kogus ülalnimetatud aineid kuumas piimas ja lisage enne hautamist piimale. Võib kasutada ka pektiini (1teelusikatäis).
  • Naturaalse jogurti baasil saab valmistada jogurti juustu, mis on suurepärane määre. Selle valmistamiseks kasutage Midzu tofu komplekti. Lisage natuke soola ja maitsetaimi (näit.oreganot) jogurtile ja valage segu tofu anumasse, mis on kaetud marliga. Ühendage marli otsad ja pinguldage kergelt masina kaane abil. Asetage anum konteinerisse nõrguma. Laske külmikus umbes 12 tundi nõrguda ,siis tehke marli lahti ja eemaldage juust.
  • Kui kääritamise ajal tekib suurem kogus gaasi ja ebameeldivat lõhna tähendab see seda, et piim või jogurtijuuretis polnud värsked ja seda saadust ei saa kasutada. Hästi käärinud toode on hapuka maitsega helekollaka pudingi laadne saadus.
  • Pikem kääritamine toodab suurema koguse kollakat vedelikku ja muudab jogurti hapumaks. See on normaalne nähtus. See vedelik on toitainerikas, sisaldades piimhapet ja B vitamiine. Vedeliku võib jogurti hulka segada või tarbida iseseisva toiduna.
  • Kui peale jogurti tarvitamist esineb kõhulahtisus või ebamugavustunne kõhus tuleb jogurti tarvitamist piirata (100ml päevas) ja kogust järk-järgult suurendada.

Jogurtimasina puhastamine

Enne puhastamist lülitage masin vooluvõrgust välja ja laske  jahtuda. Peske konteinerit pehmete pesuvahenditega ja ülejäänud jogurtimasin puhastage niiske lapiga. Ärge puhastage jogurtimasinat tugevatoimeliste- või abrasiivvahenditega ega käsnaga, mis võiks jogurtimasina pinda kahjustada.

Hind: 480 krooni
Võimsus: 20W
Maht: 1 liiter
Mõõdud: 213x192x155mm

Osta jogurtimasin siit!

Kokkuvõte esimesest sojakoolitusest

Midzu sojapiima masin & jogurti masin - soja loodustooted jogurtMöödunud laupäeval, 20. märtsil, korraldasime esimese koolituse kus tutvustasime kuidas teha sojapiima, tofut ja jogurtit ja jagasime muid kasulikke näpunäiteid.

Koolitus läks igati korda ja osavõtjad jäid rahule.

Osalejad said kohapeal võrrelda sojapiima masinaga tehtud sojapiima maitset jaemüügis olevaga. Ja veenduti ühiselt, et igati parema maitsega on isetehtud sojapiim.  Lisaks sai võrrelda, et ka isetehtud kohupiim ja kohupiima kreem maitsevad hoopis paremini kui  jaemüügis olevad. 

Eriti maitsvaks hinnati eelmisel päeval keedetud ja maitsestatud sojapiim.

Kerkis küsimus sojapiima masina vastupidavusest. Tootja kinnitab, et sojapiima masin on väga töökindel ja kui seda korralikult kasutada ei juhtu temaga midagi. Lisaks on masinatel kahe aastane garantii mis on piisavalt pikk periood. Kui garantii ajal masinaga midagi juhtub ja tegu on tehase veaga, siis vahetatakse sojapiima masin ümber.

Koolitusel jagatud retseptid lisame siia blogisse üles, et hiljem oleks neid mugav leida.

Kes ei jõudnud veel veel registreeruda või jäi hiljaks – siis infoks, et aprillis korraldame veel 4 sojakoolitust samas kohas ehk Tallinna Rahvaülikoolis.  Info koolitusele registreerumise kohta tuleb lähiajal!

Taimne vormiroog

Sobib iseseisvaks toiduks. Võib pakkuda liha, kala juurde. Külmalt sobib hästi võileivakatteks!

Vaja lähebTaimne pajaroog - retseptid - soja tofu

  • 400g külmutatud aed-ehk juurvilja
  • ca 150g pehmet tofut
  • 1tl sidrunipipart,
  • maitse järgi ürdisoola/aroomisoola
  • värskeid petersellilehti ehk muud maitserohelist

Katteks

  • 2 keskmist tomatit
  • 100 g soja salatikastet
  • mozarellat/riivitud parmesani, muud juustu (kogus omal soovil)
  • värsket/kuivatatud oreganot ehk muud ürti omal soovil
  • herbamare ürdisoola

Kuidas rooga teha

Kalla aed-, juurviljapakk kaussi, sega juurde maitsestatud ja purustatud pehme tofu, vala kõik 16*22cm vormi.
Kata segu soja salatikastmega.

Vorm aseta eelsoojendatud 180 kraadilisse ahju. Küpseta 25-30 minutit, kuni vormi ääred hakkavad kergelt pruunistuma.

Kui katad vormi tomativiiludega, raputa ürdid ja pisut herbamare ürdisoola tomatitele. Aseta vorm ahju, küpseta ca 15 minutit ja nüüd kata mozarellaviilude ehk soovitud juustuga, küpseta kuni juust hakkab parajalt sulama.

Soovitused

Kui külmutatud aed,-juurvili on väga suuretükiline, lõika väiksemaks.

Proovi näiteks brokolit koos kõrvitsaga! Üldiselt sobivad kõik segud, mis maitsevad.

Toore, väga tugeva juurvilja (näiteks kaalikas, naeris, porgand) võid peenestada riiviga või aurutada 1-3 minutit enne vormi panekut.

Eelmise päeva järelejäänud aed,-juurviljad hoia külmutuses, saad maitsva vormi tänaseks õhtuks.

Vajadusel võid vormi täiendada mistahes liha/kalatoote, pasta või riisiga, siis arvesta võiete ja kastmete kogused vastavalt vajadusele.

Sojapiimast valmistatud pannkoogid

Sojapiimast pannkoogidNeed on eriti maitsvad ja kohevad pannkoogid, mida võid serveerida enda lemmikmoosiga. Kui tainas kipub pannile liialt kinni jääma, võid veel natuke jahu lisada.

Vaja läheb:

•    0,5l sojapiima
•    5dl nisujahu
•    1,5tl küpsetuspulbrit
•    umbes 3spl suhkrut (vastavalt maitsele)
•    näpuotsatäis soola
•    soovi korral ka natuke kaneeli

Võta üks suurem kauss ning sega seal segamini nisujahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool (soovi korral ka kaneel). Vala peale sojapiim ning sega või mikserda kõik hoolikalt läbi.

Jäta tainas umbes tunniks ajaks külmikusse seisma. Seejärel vala kuumale pannile õli ja umbes pool kulbitäit pannkoogitainast. Prae mõlemalt poolt krõbedaks.

Sandra Vungi

Röstitud müsli sojapiimaga

Müsli on üks igati täisväärtuslik toit,Röstitud müsli sojapiimaga mida saab ka kodus lihtsalt ja soodsalt valmistada.  Sojapiim teeb kiudainerikka müsli aga veelgi kasulikumaks, rikastades seda vajalike valkude ja aminohapetega.

Vaja läheb:

•    200g kaerahelbeid
•    150g rosinaid
•    100g riivleiba
•    1 suur õun
•    umbes 3spl pruuni suhkrut
•    serveerimiseks sojapiima

Määri ahjupann kergelt õliga. Vala sinna peale kaerahelbed, läbipestud rosinad, riivleib, tükeldatud õun ning suhkur. Müsli sojapiimaga - müsli ettevalmistusSega kõik hoolikalt läbi ja aseta müsli 200C juurde umbes 15-20 minutiks ahju küpsema. Kui soovid müslit ka kauem säilitada, siis ära segusse õuna lisa või kasuta juba eelnevalt kuivatatud õunu. Müslile võid lisada ka kõike muud meelepärast. Valmis müslit serveeri külma sojapiimaga. Sobib imehästi hommikusöögiks või tervislikuks vahepalaks.

Retsepti autor:  Sandra Vungi

Tofukreemi retsept

Tofukreemi valmistamine - tofukreemi retsept - tofu• ca 200 g maitsestamata pehmet tofut
• 2sl mett/sukrut vm.
• 2 sl värsket sidrunimahla/laimimahla vm
• 1/2tl vanillisuhkrut
• mõni soolaterake

Värskelt valminud pehmele tofule lisa sobiv magusaine, hapukas
mahl, pisut soola, vanillisuhkur ja purusta sauseguriga.

Saad meeldiva magusa toidukreemi.

Paksendamiseks sobib 1/2tl želatiini/looduslikku guarkummi vms.

Magusate lisanditena sobivad paisutatud datlid, rosinad, banaanid, jaanileivapuu
jahu, külmutatud ja värsked marjad, samuti röstitud mandlilaastud, päevalille, -seesami, -kõrvitsa- ja linaseemned.

Head tofumist!

Soja kasulikkus

Mis teeb soja nii eriliseks toiduaineks?

Soja on väga valgurikas ja tema aminohappeline Sojaoad - sojauba. Eriliselt tervislik toiduainekoostis on suhteliselt lähedane loomsetele valkudele.

Toetudes Valio poolt läbiviidud uuringutele on Eestis ligi 100 000 inimest kes ei talu lehmapiima.  Sojaubadest valmistatud sojapiim on nendele asendamatuks alternatiiviks.

Sojapiim on kergesti seeditav ja aitab suurendada jõudu ja võimaldab rohkem lihasenergiat dieedi ajal.

Soja tooted on raviomadustega – neil on kolesterooli langetav toime. Nad kaitsevad aju,  aeglustades aju vananemise protsesse.

Sojal on peavalu ja põletikulisi protsesse vähendav toime.

Taimetoitlastele on sojapiim heaks valgu ja rasva allikaks.

Sojaubades sisalduv rasv kujutab inimorganismi jaoks väärtuslikku õli, mis mitmest aspektist on sarnane oliiviõliga – madal küllastatud rasvhapete ja kõrge oleiinhappe sisaldus ning suhteliselt hea asendamatute rasvhapete – linool ja alfa-linoleenhappe vahekord.

Sojaoad - sojauba - sojaAlfa-linoleenhappe sisaldus sojas aitab kaasa luude tugevuse tagamisele soodustades kaltsiumi jäämist luudesse.

Sojaubades leiduv õli on kõrge bioloogilise aktiivsusega, millest inimene omastab kuni 98%. Õlis leidub rohkesti letsitiini mille vaegus toidus võib põhjustada rasvumise kiirenemist ja kolesterooli taseme tõusu, aga ka mälu ja ajutöö probleeme.

Sojas on suhteliselt vähe süsivesikuid, mis teeb soja asendamatuks toiduaineks diabeetikule ja tänuväärseks ka kaalujälgijale ning tsöliaakia puhul.

Sojas on arvestatavalt ka kiudaineid, mis koos rikkaliku valgu ja rasvaga annavad pikemaks ajaks täiskõhutunde, võimaldades kaalu langetada.

Toitumisteadlased soovitavad päevas tarvitada 100-300g sojapiima või sojapiimatooteid. Sojapiima väärtuslikud toitained ringlevad organismis 24-36 tundi.Soja - sojaoad - sojauba

Sojatoodete regulaarne söömine:

* alandab märgatavalt vere kolestoroolisisaldust
* parandab südametegevust
* mõjub arterite seinu tugevdavalt ja puhastavalt
* soodustab seedimist
* lagundab sapikive ja aitab ära hoida uute kivide teket
* reguleerib veresuhkru sisaldust ja insuliini tootmist
* vähendab vähki haigestumise ohtu
* menopausis korvab edukalt looduslikke östrogeene
* aitab ära hoida osteoporoosi;
* seob ja viib välja mürkaineid:
* tugevdab närvisüsteemi
* sisaldab heas vahekorras omega-3 ja omega-6 rasvhappeid.

Sojauba sisaldab keskmiselt:

Valku 28-45%
Taimset rasva 16-23%
Süsivesikuid 14-20%
Toorkiudu 5-9%
Mineraale 3-6%

1 6 7 8
Päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust mitte ületada. Ärge kasutage toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Hoidke toodet lastele kättesaamatus kohas.