Säravad, imelise aroomi ja maitsega maiustused rabarberist

Jul 29, 2011

Kuna rabarberil on juba uus saak siis jagame ühe hoopis teistmoodi soovitus rabarberi kasutamiseks, seekord maiustusena. Kuivatatud rabarberVaja läheb:

  • 7,5 dl ca sentimeetipikkuseid rabarberitükikesi
  • 7,5 dl keeva vett
  • 1,2 dl valget suhkrut või omal valikul muud magustajat maitse järgi, arvestades, et kuivatades magusus tugevneb
  • 1sl kuhjaga purustatud chia seemneid või 1sl želatiini
  • 3-5 maasikat või muud marja, kui soovid rabarberi maitset mahendada
  • 1/8 tl ingveripulbrit
Tükelda rabarber, vala potti, kata keeva veega ja kaaneta. Hoia ca tund aega. See vähendab rabarberi happelisust. Siis kurna, püreesta rabarber ja lisa chiavõi želatiin, marjad, ingver ja magustaja. Püreesta veelkord. Kui soovid vedelamat segu, lisa leotusvett (mina ei lisanud). Kuivata 45 kraadilises kuumuses küpsetuspaberist ketastel dehüdraatoris. Pärast rabarberinahkade eemaldamist küpsetuspaberilt, mis tavaliselt toimub poole kuni kolmveeradi kuivamisperioodi jooksul, võib temperatuuri tõsta 60 kraadini. Soovitused:
  • Ära kuivata krõbedaks, jäta parajalt nahkseks.
  • Jahuta ja säilita õhukindlas karbis või purgis.
  • Antud segust sain 9 resti umbes 5 cm läbimõõduga kettaid +1 tefleksisuurune ketas kõige alumisel restil.
  • Saadud marmelaadi moodi “nahad” on maiustamiseks väga head.
  • Sobivad torgata müslikaussi, kus 4-5 minutiga ärkavad ellu ehk paisuvad pehmeks, andes teraviljale hea maitse koos vitamiinide ja mineraalidega.
Merike Tärk